22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χριστούγεννα στην Λαύρα του Κιέβου για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Με την ευκαιρία των σημερινών Χριστουγέννων, 7.1.2023 με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Ναός της Κοιμήσεως της Λαύρας του Κιέβου-Πετσέρσκ, δέχτηκε για πρώτη φορά τον Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο για την επίσημη Θεία Λειτουργία της μεγάλης Εορτής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβα και Κρεμεντσούγκ Φεντίρ, ο Αρχιεπίσκοπος Ρίβνε και Όστρο Ιλαρίων, ο Αρχιεπίσκοπος Βίσγκοροντ Αγαπητός, ο Επίσκοπος Λουχάνσκ και Σταρόμπιλ Λαυρέντιος, ο Επίσκοπος Χμελνίτσκι Παύλος και ο Καμιάνετς-Ποντίλσκι, ο επίσκοπος Μπογκοροντέριμπιλ Θεόγνωστος και ο επίσκοπος Βεόγκνοστ του Μπογκοροντέριμπιλ. συλλειτούργησαν με τον επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος του Verkhovna Rada της Ουκρανίας Ruslan Stefanchuk, ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Oleksandr Tkachenko, βουλευτές του λαού και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών εκκλησιάσθηκαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Η ευρύχωρη εκκλησία ήταν κατάμεστη και δεν μπορούσε να χωρέσει όλους τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν με τον Προκαθήμενο.

Επίσης, περίπου 300 εκπρόσωποι των εγχώριων και ξένων ΜΜΕ προσήλθαν στην υπηρεσία εκείνη την ημέρα για να καλύψουν αυτό το, χωρίς υπερβολή, ιστορικό γεγονός.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Μακαριώτατος απηύθυνε το μήνυμα των Χριστουγέννων και ανέπεμψε ειδική προσευχή στον Κύριο σε μια στιγμή που η Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ακούστηκαν προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την κυβέρνηση και τον λαό μας και για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδας και των πολιτών.

Μετά την απόλυση, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος εκφώνησε ομιλία με την ευκαιρία της πρώτης θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ.

Η πανηγυρική λειτουργία ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά κάλαντα δοξαστικά του Σωτήρος.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ