23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνης

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το εσπέρας της Κυριακής 20ής Νοεμβρίου 2022, κατά το Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της Εορτής, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου.

Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος Πρωτοσύγκελλοι, Καθηγούμενοι, πολλοί κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολή μας και από άλλες εκκλησιαστικές επαρχίες της μεγαλονήσου Κρήτης, καθώς και οι τίμιες συνοδείες των δύο αγίων Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι προσεκλήθησαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Πρόδρομο για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την εν λόγω Εορτή.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τους δύο επιλέκτους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφερθείς με σεβασμό στα τίμια πρόσωπά τους και στην πολυτίμητη διακονία τους στην Αγία μας Εκκλησία.

Τον Θείο λόγο στον Εσπερινό κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, με ρέοντα πατερικό λόγο, αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Υπερευλογημένης Θεοτόκου, κομίζοντας ευχές και ευλογίες προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Το πρωί της Δευτέρας, 21ης Νοεμβρίου 2022, κυριωνύμου ημέρας της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος, με πατερικούς λόγους και αναφορές, ομίλησε για το Πανίερο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τονίζοντας την αξία του ευλογημένου αυτού Προσώπου στη ζωή της Εκκλησίας και καθενός ανθρώπου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, επιδόθηκε στον εντιμότατο κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη, θεολόγο, συγγραφέα και τέως σχολικό σύμβουλο θεολόγων, η ανωτάτη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, ο Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου μετά Συνοδικού Παπύρου, κατόπιν ομοφώνου Συνοδικής Αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης μετά από σχετική εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου. Ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε με λόγους τιμής προς τον τιμώμενο, επαινώντας το εκκλησιαστικό του ήθος και την προσφορά του στα θεολογικά γράμματα, καθώς και στην εξαίρετη οικογένειά του, η οποία πλουτίζει την κοινωνία του Ρεθύμνου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους Αρχιερείς για την παρουσία και συμμετοχή στους στην Πανήγυρι του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού, τονίζοντας ότι «σήμερα, στο Ρέθυμνο, ενώνεται η Κρήτη από ανατολών έως δυσμών, με την παρουσία των δύο Ιεραρχών της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά και η Ελλάδα απ’ άκρου εις άκρον, από τη Μακεδονία και το Μοριά μέχρι τη μεγαλόνησο Κρήτη, με την παρουσία των δύο Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η Δοξολογία για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την οποία τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία κ. Απόστολος Μασσαλής, αναφερόμενος με θέρμη και υγιές πατριωτικό φρόνημα στην αποστολή και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του Ρεθύμνου και πλήθος λαού που κατά το εορταστικό διήμερο κατέκλυσε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό εκφράζοντας την αγάπη του στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Μετά το πέρας όλων των Ακολουθιών, προσεφέρθη κέρασμα στην κεντρική αίθουσα του Μητροπολιτικού Μεγάρου και ακολούθησε εόρτια τράπεζα από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, διερχόμενοι από την Ιερά Μητρόπολή μας, προσήλθαν στο Επισκοπείο και ευχήθηκαν στο Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο για την Εορτή του Μητροπολιτικού μας Ναού ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος Β΄ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, οι οποίοι είχαν μετάσχει το πρωί στο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον επίσης εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Χανίων.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ