19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μνήμη Αγίου Νεκταρίου στην γενέτειρά του Σηλυβρία

Φως Φαναρίου

Στην γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, στην ιστορική Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, προεορτάζεται η μνήμη του με Πατριαρχική χοροστασία την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, κατά την Θ. Λειτουργία που θα τελεσθεί στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επανειλημμένως λειτουργήσει και χοροστατήσει στην Σηλυβρία, επί τη μνήμη του γόνου αυτής Αγίου Νεκταρίου.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ο οικείος ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου που είναι αφιερωμένο στην Παναγία τη Σηλυβριανή και στον Άγιο Νεκτάριο.

Ήδη έχουν καταφθάσει στην περιοχή πολλοί προσκυνητές από την Πόλη και την Ελλάδα για να τιμήσουν τον Άγιο.

Πρόσφατα κυκλοφορήθηκε ένας ξεχωριστός τόμος με τίτλο: «Άγιος Νεκτάριος και Σηλυβρία».

Πρόκειται για συλλογή κειμένων αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του «Αγίου του 20ου αιώνα».

Τα κείμενα του συλλογικού αυτού τόμου γράφηκαν με πρωτοβουλία και πρόνοια του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Σκοπός της έκδοσης είναι αφενός μεν να εμπλουτιστεί η βιβλιογραφία τόσο με ιστορικές-θεολογικές μελέτες όσο και με πρωτότυπα βιωματικά κείμενα για τον Άγιο Νεκτάριο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την οσιακή του κοίμηση, αφετέρου δε να καταστεί γνωστό στο ευρύ κοινό το σπουδαίο έργο που επιτελείται στην πατρίδα του Αγίου, τη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.  

Προλογίζει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κύζικος σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ