15.9 C
Athens
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Ειδήσεις από την Μητρόπολη Βελγίου (14-17 Οκτωβρίου 2022)

Συνάντηση Ορθοδόξου Νεολαίας της Benelux

«Χαίρετε, κρατάτε την πίστη και κάντε απλά πράγματα για τον Θεό»
με την συμμετοχή του Ιερομονάχου Ιακώβου Σιμωνοπετρίτου (Άγιον Όρος)

Μεταξύ 14 και 16 Οκτωβρίου 2022 στο De Kluis – Sint Joris Weert (Leuven – Βέλγιο) 100 ορθόδοξοι νέοι μεταξύ 18 και 35 ετών από διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου συναντήθηκαν, όπως κάθε χρόνο από το 1979, με το θέμα που πρότεινε η Επιτροπή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως: «Χαίρετε, κρατάτε την πίστη και κάντε απλά πράγματα για τον Θεό», με ομιλητή τον Ιερομόναχο Ιάκωβο Σιμωνοπετρίτη (Άγιο Όρος).

Οι συζητήσεις, η κοινή προσευχή, η εξομολόγηση, η ανταλλαγή απόψεων, ο περίπατος, το μαγείρεμα και οι άλλες δραστηριότητες έδωσαν ζωντάνια στην Συνάντηση. Ένας προνομιακός τρόπος να εμβαθύνουν και να μοιραστούν την πίστη τους και την ορθόδοξη εμπειρία τους.

Η ομιλία του πατρός Ιακώβου επικεντρώθηκε στη χαρά που δίνει η πίστη μας στον αναστημένο Κύριο, ο οποίος δεν εγκαταλείπει ποτέ τους μαθητές του, παρά το γεγονός ότι όλοι καλούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος παραβρέθηκε στον Εσπερινό, στο τέλος του οποίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του πατρός Ιακώβου, τονίζοντας την πνευματική σημασία της επίσκεψης ενός μοναχού από το Άγιον Όρος για να συναντηθεί με τους ορθοδόξους νέους της Ιεράς Μητροπόλεως ώστε να τους ενθαρρύνει στην πνευματική τους πορεία. Ο Σεβασμιώτατος ενθάρρυνε τους νέους να κάνουν ερωτήσεις και να συνομιλήσουν με τον πατέρα Ιάκωβο, καθώς και να εξομολογηθούν, δεδομένης της σημασίας της μετάνοιας στη χριστιανική ζωή.

Ευχαρίστησε επίσης τον νέο υπεύθυνο της Ορθόδοξης Νεολαίας της Μπενελούξ, τον πατέρα Αντώνιο Ταρλίζο, για την άψογη διοργάνωση της Συνάντησης με αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων νέων, καθώς και τον πατέρα Ciprian Popescu ο οποίος ήταν υπεύθυνος από το 2007.

Οι νέοι είχαν επίσης την ευκαιρία να λάβουν τον λόγο και κατά την διάρκεια των πέντε εργαστηρίων που διοργανώθηκαν σε διάφορες γλώσσες: γαλλικά, ολλανδικά και ελληνικά. Ο διάλογος με τους συντονιστές, τον π. Victor Youdin (Καινή Διαθήκη), τον π. Αντώνιο Ταρλίζο (βυζαντινή μουσική), τον π. Silouan Medema (εικονογραφία), τον κ. Efraim Blazic (κομποσκοίνι) και τον κ. Christophe Beyer (προετοιμασία προσφόρου και κολλύβων).

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε πτυχές της εν Χριστώ ζωής στον σημερινό κόσμο.

Οι ακολουθίες στο παρεκκλήσιο ήταν δυνατές στιγμές ευχαριστίας και κοινής προσευχής. Ο Εσπερινός, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Κυριακής τελέστηκαν από τον πατέρα Ιάκωβο με την ψαλμωδία να είναι σε πολλές γλώσσες. Η χορωδία των νέων υπό τη διεύθυνση του πατρός Αντωνίου έδωσε στις ακολουθίες μία πιο καλλιτεχνική και πνευματική διάσταση.

Η ωραιότητα της Συνάντησης εξασφαλίστηκε επίσης και από την ενεργό συμμετοχή νέων στην προετοιμασία των γευμάτων υπό την καθοδήγηση της πρεσβυτέρας Σάρας Ταρλίζου και την ανεκτίμητη προσφορά των κυριών Ζωής Ρόγκα, Δήμητρας Μπουρουτζόγλου και Κυριακής Κουταλώνη, οι οποίες διακόνησαν στην κουζίνα με θαυμάσιο τρόπο.

Στο τέλος της Συνάντησης, ο πατήρ Ιάκωβος ευχαρίστησε τους νέους για τη συμμετοχή τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το να έχουμε τον Χριστό στις καρδιές μας είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει δώσει ο Θεός.

Έναρξη του κύκλου ομιλιών «Ορθόδοξος Λόγος» και του ακαδημαϊκού έτους του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας «Απόστολος Παύλος» στις Βρυξέλλες

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου «Απόστολος Παύλος» και πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το φετινό έτος ομιλία του κύκλου ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως «Ορθόδοξος Λόγος».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα διαλέξεων της Μονής των Δομινικανών, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και την έναρξη των μαθημάτων του Ινστιτούτου, και παράλληλα την έναρξη του νέου κύκλου ομιλιών «Ορθόδοξος Λόγος». Ακολούθως, έλαβε τον λόγο, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους και τον προσκεκλημένο ομιλητή Ιερομόναχο Ιάκωβο Σιμωνοπετρίτη.

Στην συνέχεια ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης παρουσίασε το πρόγραμμα των μαθημάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, καθώς επίσης και τους διδάσκοντες, οι οποίοι είναι άρτια καταρτισμένοι θεολόγοι, ιερείς των διαφόρων Ορθοδόξων παρουσιών, καθώς και λαϊκοί, που φροντίζουν να καλύψουν κάθε πτυχή της θεολογικής επιστήμης, για την καταλληλότερη προετοιμασία των μελλοντικών καθηγητών του ορθοδόξου μαθήματος στα βελγικά σχολεία.

Η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και ο επικεφαλής αυτής, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Βελγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων εκ της αναγνωρίσεως από το Βελγικό Κράτος, έχει την δυνατότητα διορισμού καθηγητών για το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα στα δημόσια σχολεία του Βελγίου. Το προνόμιο αυτό γέννησε την ανάγκη δημιουργίας Ινστιτούτου για τον καταρτισμό των υποψηφίων καθηγητών του μαθήματος, αλλά και κληρικών και κατηχητών. Το Ινστιτούτο λειτουργεί από το έτος 1991 και έχει 2 τμήματα. Στην Γάνδη για τις ανάγκες των φλαμανδόφωνων περιοχών και στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες των γαλλόφωνων περιοχών.

Ακολούθως, παρουσίασε τον εκλεκτό προσκεκλημένο ομιλητή Ιερομόναχο Ιάκωβο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Χαίρετε, κρατάτε την πίστη και κάντε απλά πράγματα για τον Θεό», ρητό του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας (495-589 μ.Χ.).

Ο πατήρ Ιάκωβος στην ομιλία του προσομοίασε την ρήση του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας με τον χαιρετισμό του Αναστάντος Χριστού προς τις Μυροφόρες όταν είπε το «Χαίρετε!», ενώ η δεύτερη προτροπή του ρητού να τηρούμε την πίστη είναι κάλεσμα εμπιστοσύνης στον Θεό και τρόπος κατανόησης του στίχου του προφητάνακτος Δαβίδ, «Σχολάσατε και γνώτε ότι εγώ ειμί Θεός». Δηλαδή, οι δικές μας πράξεις δεν είναι τίποτα χωρίς την συνεργία του Θεού.

Ακολούθως, η τρίτη συμβουλή του αγίου θυμίζει τον λόγο του Κυρίου προς τον πλούσιο άρχοντα στον κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (19: 16-19), όπου ο Χριστός ζήτησε από τον άρχοντα να τηρήσει τα απλά πράγματα από τις δέκα εντολές και, με αυτά, φτάνει για να σωθεί. Ενώ το δεύτερο μέρος της διδαχής του Χριστού (19: 20-21) είναι η προτροπή για το πως να γίνει ο άνθρωπος τέλειος.

Ο π. Ιάκωβος ανέφερε πολλά παραδείγματα από τις διδαχές και τα βιώματα των Γερόντων και των νέων αγίων του Αγιωνύμου Όρους, όπως επίσης και από τον μακαριστό Μητροπολίτη Διοκλείας, Κάλλιστο (Ware), που υποστηρίζουν τα λόγια του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας. Ενός αγίου, ο οποίος έζησε προ του Σχίσματος (495-589 μ.Χ.) και η βιωτή του ήταν εμπνευσμένη από τους ασκητές της ερήμου.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα, όπου ο πατήρ Ιάκωβος είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει λεπτομερέστερα κάποιες πτυχές του θέματος, αλλά και του βίου του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ελισαίο ο οποίος έδωσε την ευλογία να έρθει ο πατήρ Ιάκωβος ως ομιλητής στην Συνάντηση της Νεολαίας της Benelux και στον κύκλο ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως «Ορθόδοξος Λόγος», όπως και τον πατέρα Ιάκωβο για τον κόπο του να έλθει στο Βέλγιο κομίζοντας την αγάπη του και την εμπειρία του από την ζωή του ως υποτακτικός του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, καθώς και τους συμμετέχοντες σε αυτήν την εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέλος, υπενθύμισε την μεγάλη εκδήλωση βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, η οποία οργανώνεται από την Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βέλγιο, στις 28 Οκτωβρίου 2022 στις 19:30 και θα λάβει χώρα στο Θέατρο W:Halll – Centre Culturel de Woluwe-Saint-Pierre, υπό τον τίτλο «Η Παναγία των Ύμνων – Ύμνοι, χοροί και τραγούδια των Ελλήνων προς την Θεοτόκο».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ