14.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Ειδήσεις από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Μνήμη, καταλλαγή και δημιουργική συνύπαρξη

Η Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο: «Μνήμη, καταλλαγή και δημιουργική συνύπαρξη», την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), η γένεση, η ανάπτυξη και οι προοπτικές της, ενώ  παράλληλα τιμήθηκε και ο Συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας κατά τα πρώτα 40 χρόνια της λειτουργίας της, Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Παπαδερός.

Την Εισαγωγή – Συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κα Ευτυχία Όλοφσον – Σαβιολάκη, ενώ Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.  Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ο Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κώστας Φασουλάκης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Prof. Konrad Raiser.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του κ. Αλέξανδρου Παπαδερού και στο έργο της Ακαδημίας τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της με τη συνεργασία των Κρητικών Συλλόγων και όχι μόνο. Επίσης, έγινε αναφορά για τη σημασία των ιστορικών Μνημείων της Μάχης της Κρήτης από τους: Δρ. Αλέξανδρο Παπαδερό, Πρόεδρο της Εταιρείας Ίδρυσης και Διοίκησης του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης της Κατοχής και της Αντίστασης,  Κωνσταντίνο Μαμαλάκη, Ιστορικό Ερευνητή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και Prof. Ulrich Moennig, Καθηγητή Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Εθελοντική προσφορά νέων στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Νέοι και νέες από το Βερολίνο και από την Κρήτη συμμετείχαν σε Πρόγραμμα Ανταλλαγής με τη στήριξη του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Οι συμμετέχοντες είχαν κοινό Πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς τόσο στο Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο Νεότητας – Παράρτημα της ΟΑΚ, όσο και στο Ίδρυμα, με εργασίες καθαρισμού κλαδιών και βαψίματος, με καθαρισμό του συνεδριακού και εκθεσιακού υλικού στους χώρους του Ιδρύματος, αλλά και τη μοναδική εμπειρία με το πάτημα σταφυλιών.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να μάθουν στοιχεία της ελληνικής και της γερμανικής γλώσσας, καθώς και την κοινή ιστορία των δύο λαών, σε συζητήσεις με τους Επιστημονικούς Συνεργάτες του Ιδρύματος, αλλά και με επίσκεψη στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε, όπου ακολούθησε συζήτηση με τον καταξιωμένο ερευνητή και ειδικό σε θέματα Ευρώπης και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Laurens Hogebrink. Επισκέφθηκαν, επίσης, την πόλη των Χανίων και τη Συναγωγή και ξεναγήθηκαν από τους Έλληνες συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, καθώς και από την εθελόντρια Βασιλική Παρασκευάκη. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Γωνιάς και το εκεί Εκκλησιαστικό Μουσείο, αλλά και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως (Χρυσοπηγής), όπου και γνώρισαν την οικολογική καλλιέργεια και την περιβαλλοντική εκπαίδευση της Μονής.

Η προσφορά των νέων στο πλαίσιο του Προγράμματος ήταν σημαντική και σίγουρα συνέβαλε στην καλύτερη αλληλογνωριμία και κατανόηση σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού και καταλλαγής. Ευχή όλων η προσπάθεια αυτή να μπορέσει να έχει και συνέχεια. Τον Ιούνιο του 2023 θα ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα στο Βερολίνο. Ευχαριστίες για την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη του Προγράμματος, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί. Την οργάνωση και τον συντονισμό είχε η Επιστημονική Συνεργάτης της ΟΑΚ Αικατερίνη Καρκαλά σε συνεργασία με την υπεύθυνη από το Βερολίνο Tina Rupprecht.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ