18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Κερκύρας Νεκτάριος συλλειτούργησε με τον Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στον ιστότοπο της Μητροπόλεως Κερκύρας διαβάζουμε:

«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου επισκόπου Μπατσκας κ. Ειρηναίου να παραστεί στις τελετές αγιοκατάταξης ενός εκ των παλαιών προκατόχων του, Αγίου Ειρηναίου ο οποίος διεποίμανε την ως άνω επισκοπή επί πολλών ετών.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε έξωθεν του μητροπολιτικού ναού προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου των Σέρβων κ.κ. Πορφυρίου και συλλειτουργούντων διαφόρων εκπροσώπων άλλων ορθοδόξων εκκλησιών, καθώς και της πλειονότητος της ιεραρχίας της Σερβίας».

Αυτό, όμως, που δε μας λέει το site της Μητροπόλεως Κερκύρας – ή απέφυγε …επιμελώς – είναι ότι ο μητροπολίτης Νεκτάριος συλλειτούργησε με τον μητροπολίτη Βουδαπέστης Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αυτό είναι, νομίζω, από τα πρωτοφανή, μετά την διακοπή του μνημοσύνου, από πλευράς της Μόσχας, του Οικουμενικού Πατριάρχου, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου και Αθηνών.

Ο Κερκύρας Νεκτάριος μπορεί να συνδέεται με τον Μπάτσκας Ειρηναίο από παλιά, αλλά αυτή τη στιγμή ο Μπάτσκας Ειρηναίος ενσαρκώνει έναν κεκηρυγμένο εχθρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ταυτόχρονα απροκάλυπτο υπέρμαχο της ρωσικής Εκκλησίας.

Από την άλλη συλλειτουργεί με τον Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ο οποίος δεν είναι ένας τυχαίος ιεράρχης της ρωσικής Εκκλησίας, αλλά αυτός που με τους χειρισμούς του οδήγησε στην διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών – μεταξύ των οποίων και η Εκκλησία της Ελλάδος – με αφορμή το Ουκρανικό.

Η ρωσική Εκκλησία δεν μνημονεύει τον Αθηνών Ιερώνυμο, αλλά ο Κερκύρας Νεκτάριος δεν διστάζει να συλλειτουργήσει με τον συγκεκριμένο ρώσο επίσκοπο.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Κερκύρας Νεκτάριος πήγε στα Ιωάννινα και συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην πόλη. Χαρακτηρίστηκε ως «ευχάριστη έκπληξη για τον Οικουμενικό Πατριάρχη» αυτή η κίνηση του Κερκύρας Νεκταρίου, με δεδομένο το παρελθόν του: Πήρε ξεκάθαρα την αντίθετη από το Φανάρι θέση στο Ουκρανικό και δέχθηκε στην Κέρκυρα και συλλειτούργησε με επισκόπους της εν Ουκρανία ρωσικής παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο.

Φαίνεται, τελικά, ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση «αβροφροσύνης» – και αν… -, με δεδομένο ότι ο Κερκύρας Νεκτάριος συλλειτούργησε με γνωστούς τοις πάσι εχθρούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ο Μπάτσκας Ειρηναίος και, φυσικά, ο Ιλαρίων Αλφέγιεφ.

Λυπούμαι, αλλά και ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος μας βάζει σε δυσάρεστες σκέψεις όσο δεν πραγματοποιεί την οφειλόμενη ειρηνική επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ