21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πανήγυρις της Μονής Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων Ρεθύμνου

Με κάθε λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια, όπως αρμόζει στην Δέσποινα του κόσμου, εορτάσθηκε και εφέτος το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στο περίπυστο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αντιφωνητρίας Μυριοκεφάλων. Εκεί, που πριν από μία περίπου χιλιετηρίδα ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος, αφού με θεία αποκάλυψη βρήκε την Θαυματουργή Εικόνα της Αντιφωνητρίας, δημιούργησε το πάνσεπτο Θεομητορικό Μοναστήρι, όπου έκτοτε φυλάσσεται, ως τιμαλφέστατος θησαυρός, η Ιερά αυτή και χαριτόβρυτος Εικόνα.

Δυσεξαρίθμητοι προσκυνητές από όλη την Κρήτη προσήλθαν και αυτήν την χρονιά στα Μυριοκέφαλα, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την κυριώνυμο ημέρα, πολλοί από αυτούς οδοιπορώντας μεγάλες αποστάσεις, για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Αντιφωνητρίας, να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη Της και να καταθέσουν τις προσευχές, τη δοξολογία, τους πόθους και τα αιτήματά τους στην ακαταίσχυντη Μητρική μεσιτεία Της.

Το εσπέρας της Τετάρτης 7ης Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο οποίος για πρώτη φορά τέλεση την Πανήγυρι της Παναγίας μας συμπαραστατούμενος από πλειάδα κληρικών της Μητροπόλεώς μας και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών, με πρώτο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Παπαδάκη, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας.

Ο Μητροπολίτης μας, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει τους χώρους της Μονής, επαίνεσε το ζήλο των ανθρώπων και την αληθινή τους αγάπη προς την Παναγία και προέτρεψε όλους να κρατιόμαστε γερά και δυνατά από τη δική Της Θεομητορική Σκέπη και πρεσβεία στο Θρόνο του Θεού, ιδιαίτερα σε τούτους τους δύσκολους καιρούς.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, Πέμπτης 8ης Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από πολλούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με πρώτο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Κουφουδάκη, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο επί 62 έτη εφημέριος του Ιερού αυτού τόπου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Λελεδάκης, ομίλησε καλωσορίζοντας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και αναφερόμενος στο ιστορικό της εξέλιξης του προσκυνηματικού αυτού χώρου. Ο π. Ιωάννης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τοπική Εκκλησία και προς όλους, καθώς εξέρχεται της ενεργού υπηρεσίας, και παρεκάλεσε όλους να προσεύχονται για εκείνον, για την οικογένειά του και για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Σεβασμιώτατος, αντιφωνώντας, ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη για την πολυετή του διακονία στο Προσκύνημα αυτό, για την αγάπη του προς την Υπεραγία Θεοτόκο και προς όλους τους ανθρώπους και του εξέφρασε την ευαρέσκεια της Τοπικής μας Εκκλησίας, προσφέροντάς του ως προσωπικό δώρο τον Σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το έτος 2016, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την προσφορά του στην Εκκλησία και στο Προσκύνημα της Παναγίας μας. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης μας παρουσίασε στο πυκνό εκκλησίασμα τον νέο εφημέριο του Ιερού Ναού της Παναγίας μας, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Σηφάκη, εις διαδοχήν του π. Ιωάννου Λελεδάκη και προς συνέχισιν της διακονίας του στο ευλογημένο τούτο Προσκύνημα. Επίσης, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Προσώπου της Παναγίας μας στο σχέδιο της Θείας οικονομίας, τονίζοντας ότι το Γενέσιό Της, όπως λέγει το Απολυτίκιο της Εορτής, «χαράν εμήνυσεν πάση τη οικουμένη», αυτήν την εν Χριστώ χαρά, που χαριτώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά κοινωνό της Θείας Χάριτος.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αντιφωνητρίας και στη συνέχεια επίσημο γεύμα, το οποίο προσφέρθηκε από την Ενορία Μυριοκεφάλων.

Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνης και πλήθος πιστού λαού.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ