16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η πρώτη του νέου εκκλησιαστικού έτους στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022, πρώτη του νέου εκκλησιαστικού έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας της Πρωτοσεπτεμβριανής, στην περιοχή Πετρέ της Τοπικής Κοινότητας και Ενορίας Γερανίου Ρεθύμνης.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Πρωτοσεπτεμβριανής είναι ο μοναδικός στην Ορθοδοξία που εορτάζει κατά την ημέρα αυτή της εκκλησιαστικής πρωτοχρονιάς. Στην είσοδο του υπάρχει εντοιχισμένο το αποτύπωμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, που αφιερώθηκε σε αυτόν από τη Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας κατά τον Εγκαινισμό του.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται επίσης αντίγραφο της περιπύστου Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Παμμακαρίστου, το πρωτότυπο της οποίας αποθησαυρίζεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, όπου και εορτάζεται κατά την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Ναός θεμελιώθηκε το έτος 1990 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρό Θεόδωρο, στη θέση προϋπάρχοντος αρχαίου ερειπωθέντος ομωνύμου Ναού, και εγκαινιάσθηκε το έτος 2000 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρό Άνθιμο. Βρίσκεται παραπλεύρως του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) και αποτελεί προσκύνημα και τόπο ευλογίας για τους χιλιάδες οδηγούς που διέρχονται καθημερινά. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει προσλάβει και το προσωνύμιο της Παναγίας της Καλοταξιδιώτισσας.

Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, με εντολή του Μητροπολίτου μας, αναγνώσθηκε από τον Παν. Αρχιμανδρίτη Ρωμανό Αναστασιάδη, το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, για την Εορτή της Ινδίκτου, πρώτης του εκκλησιαστικού έτους, και την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, μετά το οποίο εψάλη, κατά την τάξη, η Φήμη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Παπαργυρίου, εφημέριος της Ενορίας Γερανίου, προσφώνησε κατάλληλα και καλωσόρισε τον Ποιμενάρχη μας κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟ. Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε με γλαφυρό και καρδιακό λόγο, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη σπουδαία συμβολή της Μητέρας μας Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στη διεθνή αφύπνιση και κινητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προβολή του οικοφιλικού μηνύματος της Εκκλησίας, που βρίσκεται στον πυρήνα της Ορθοδόξου θεολογίας για το σεβασμό και τη φροντίδα της Δημιουργίας του Θεού.

Ακολούθησε η ευλόγηση των άρτων και η τέλεση του Αγιασμού για την πρώτη του νέου εκκλησιαστικού έτους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε επίσημο γεύμα, στο οποίο παρέστη και ο Βουλευτής του Νομού Ρεθύμνης και πρώην Υπουργός κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ