21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“For the Unity of the One Church of Christ” – Μια σημαντική νέα έκδοση

Φως Φαναρίου

Με πρωτοβουλία του σχολάζοντος Αρχιεπισκόπου Οττάβας (ΟCΑ) Λαζάρου (Puhalo) δημοσιεύτηκε, σε αγγλική μετάφραση και επιμέλειά του, από τις εκδόσεις synaxis press η σειρά των δημοσίων ανοιχτών διαλέξεων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ορθόδοξη Οικουμενική Θεολογία» (ΜΟΕΤ) του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES), που φέτος ήταν αφιερωμένες στην «Ενότητα της Μιάς Εκκλησίας του Χριστού», και ήταν αφιερωμένη στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η έκδοση αυτή είναι διαθέσιμη στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, τόσο σε ηλεκτρονική μοργή (Κindle) όσο και σε μορφή έντυπου βιβλίου, από τον οίκο Amazon. H τύποις έκδοσή του έχει ήδη αποσταλεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίον είχε επιδοθεί και η πρωτότυπη, ελληνική και αγγλική κατά την επίσκεψη του Προέδρου του CEMES, καθ. Νικολάου Δημητριάδη στο Φανάρι τον Ιούνιο (https://fosfanariou.gr/index.php/2022/05/24/o-neos-proedros-cemes-nikolaos-dimitriadis-ston-ecum-patr/), αμφότερες των οποίων επίσης θα επιδοθούν και στην Α.Α. τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λάζαρος, θερμός υποστηρικτής των απόψεων και πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριάρχου, με προωθημένες ιδέες για την σχέση πίστεως-επιστήμης, (https://orthodoxyindialogue.com/2018/07/07/on-the-neurobiology-of-sin-an-interview-with-archbishop-lazar-puhalo/) ήταν εκείνος που το 2017 (6-7 Οκτωβρίου) οργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Trinity Western του Καναδά και την Μονή Αγίων Πάντων του Dewdney BC του Καναδά, της οποίας είναι ηγούμενος, συνέδριο για τη Ορθοδοξία και την Οικολογία, αφιερωμένο στην Α.Θ Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Α’, με θέμα: «Μια μυστηριακή προσέγγιση της οικολογίας»

Η εναρκτήρια συνεδρία είχε πραγματοποιηθεί στη Μονή των Αγίων Πάντων και το υπόλοιπο του συνεδρίου στο Trinity Western University με παρουσία πλήθους φοιτητών όλων των ειδικοτήτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Λάζαρος παρουσίασε εισαγωγικά τους στοχασμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ για τη χριστιανική ευθύνη για την οικολογία, όπου ουσιαστικά ανέδειξε την πρωτοποριακή και παγκόσμια εμβέλεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και το όραμά του για την Εκκλησία και την οικολογία. Εν ολίγοις, αυτό το ουσιαστικό ζήτημα, υποστήριξε, δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί ή να ωθηθεί στο περιθώριο. Ο αντίκτυπος ενός επιδεινούμενου κλίματος και περιβάλλοντος έχει αντίκτυπο σε όλους.

Στη συνέχεια τονίστηκαν και οι ποικίλες και πολυεπίπεδες συγγένειες μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε οικολογικά ζητήματα, ενώ μετά από 10λεπτες εισηγήσεις ακολούθησε σειρά συζητήσεων για την πίστη και την οικολογία, την ποίηση και την οικολογία, την πνευματικότητα και την οικολογία.

«Ποτέ στη Δυτική Ακτή της αμερικανικής ηπείρου δεν υπήρξε μια τέτοια εκδήλωση για την Ορθόδοξη Παράδοση με τέτοια ποικιλία θεμάτων, μια πραγματικά ειρηνική οικουμενική συγκέντρωση όσων ήταν πρόθυμοι  να κατανοήσουν τις προφανείς συνδέσεις μεταξύ πίστης και περιβάλλοντος», όπως τόνισε ο καθηγητής των πολιτικών επιστημών Ron Darts, (https://orthodoxyindialogue.com/2018/01/19/in-honour-of-patriarch-bartholomew-orthodoxy-and-ecology-conference-by-ron-dart/#more-8799).

Δείτε την πρώτη παρουσίαση του τόμου στο Φως Φαναρίου εδώ.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ