14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο νέος Πρόεδρος του CEMES στον Πατριάρχη

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε την Δευτέρα, 23 Μαΐου, τον καθ. Νικόλαο Δημητριάδη, νεοκλεγέντα Πρόεδρο του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES) «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (εκ προσώπου και των λοιπών εκλεγέντων μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, του καθ. της ΑΠΑΚ. π. Αυγουστίνου Μπαϊραχτάρη, Γ. Γραμματέως, του επίσης καθ. της ΑΠΑΚ Χριστοφόρου Αρβανίτη, ταμίου, του καθ. του Angelicum της Ρώμης Δημητρίου Κεραμιδά) για να πάρει την ευλογία του για την ευόδωση της αποστολής του.

Κυρίως όμως για να του επιδώσει τον αφιερωμένο σ’ αυτόν τόμο των πρακτικών του φετινού κύκλου των διαχριστιανικών εκδηλώσεων με τίτλο «For the Unity of the One Church of Christ», την ειδική έκδοση του οποίου επιμελήθηκε μετά του Προέδρου επί τιμή του CEMES, ομότ. Καθ. Πέτρου Βασιλειάδη και της Δρ. Αικατερίνης Δροσιά.

Κατά την ωριαία περίπου συνάντηση με τον Παναγιώτατο, ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του  Κέντρου για το Ουκρανικό, με τηνεπιστημονική τεκμηρίωση των ιστορικών και κανονικών προϋποθέσεων της αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου χορήγησης αυτοκεφαλίας σε ενιαία εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς και την παράλληλη προσπάθειά του για διατήρηση και αποκατάσταση της ενότητας των Ουκρανών Ορθοδόξων με το πρόγραμμα Ukrainian Orthodox Reconciliation Project.

Επίσης με την ενθάρρυνσή από την επιτυχία των δύο συνεδρίων για τις διακόνισσες την απόφαση να εισηγηθεί τη χειροτονία της Δρ. αδελφής Θεολογίας (μέλους του Κέντρου) ως διακόνισσας, σε κανονική λειτουργική χειροτονία με βάση τη θεολογική υποστήριξής όλων των 100 μελών του Κέντρου (αρχιερατικών, ακαδημαϊκών, κληρικών και λοιπών, και την γνωμάτευση όλων των Ορθοδόξων λειτουργιολόγων.

Το Κέντρο συνήψε επίσης συμφωνία με το πρώτο αναγνωρισμένο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, University of Saint Kathrine (USK), που ίδρυσε και διευθύνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός καθηγητής Φραγκίσκος Παπαθεοφάνης, για την ένταξή του μεταπτυχιακού προγράμματος «Orthodox Ecumenical Theology” (ΜΟΕΤ), με τα παράλληλα προγράμματά του αγγλικό και αραβικό.

Το Κέντρο από την προ πανδημίας εποχή συμμετείχε στο Διάλογο με Ελληνόρρυθμους, κυρίως της Ουκρανίας. Το όλο πρόγραμμα μετά την πατριαρχική επίσκεψή στην Ουκρανία τελεί υπό την ευθύνη του Μητρ. Χαλκηδόνος.

Το Κέντρο, τέλος, με συντονιστή τον Πρόεδρό του, μετέχει και στο επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την «Διαφύλαξη και ασφάλεια των χώρων λατρείας», σε συνεργασία με άλλους τέσσερις ερευνητικούς οργανισμούς της Ε.Ε., με την επωνυμία PROSECUW.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ