18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ευλογία των καρπών της γης στη Ροτόντα Κισάμου

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Αύγουστος! Ο όγδοος μήνας του χρόνου, ο μήνας της Παναγίας! Αυτός ο μήνας συνδέεται πολύ με τα δέντρα και τα φυτά. Ο Αύγουστος είναι ένας από τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου και οι άνθρωποι του έχουν δώσει πολλά ονόματα: Συκολόγος (λόγω της συγκομιδής των σύκων) ή Τραπεζοφόρος (λόγω της αφθονίας των καρπών). Στα βυζαντινά χρόνια το έτος τελείωνε στις 31 Αυγούστου και η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η Πρωτοχρονιά (Λειτουργικό Έτος).

Μέσα στο πνεύμα αυτό της λειτουργικής χαράς και της προσφοράς των καρπών της γης, σε έναν από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, τον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Ροτόντα (6ος αι.), Επισκοπής Κισάμου, έδρα του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέλεσε την Ιερά Παράκληση και ακολούθως την ευλογία των καρπών της γης, με την συμμετοχή των Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Ανατολικής Κισάμου. Οι Ενορίες της Εκκλησιαστικής αυτής Περιφέρειας, Σύλλογοι, ως και κάτοικοι της Ενορίας Επισκοπής προσέφεραν, πλουσιοπάροχα και εκ του περισσεύματος της αγάπης των, καρπούς εκ της ευλογημένης γης της Κισάμου, δια να ευλογηθούν (σταφύλια, σύκα, φρούτα, οπωρικά, κ.ά.).

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του ιερού τόπου της Ροτόντας, τον οποίο χαρακτήρισε: «τόπο μαρτυρίου και μαρτυρίας» και ακολούθως έκανε αναφορά στην σχέση πίστης και λογικής, με αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας και με αφορμή το Κυριακάτικο Ευαγγελικό ανάγνωσμα ως και την ευλογία των καρπών της γης.

Η παράδοση αυτή, όσο παλαιά και εάν είναι, συνεχίζεται με τον ίδιο παλμό και εκφράζει την ανάγκη που φέρει μέσα του ο άνθρωπος να τολμήσει να πει: «τα σα εκ των σων Σοι προσφέρομεν»!

Κι όσο και αν μιλάμε για Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στα χέρια των ανθρώπων της υπαίθρου, η ευλογία και η προσφορά θα είναι πάντα έννοιες ταυτόσημες. Το να μιλάμε για την ηθική της Καινοτομίας σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια δύναμη που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία και πώς θέλουμε να τη διαχειριστούμε. Σημαίνει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς θέλουμε να εξελιχθούμε και σε ποιο μέλλον θέλουμε να είμαστε: πρωταγωνιστές ή θύματα;

Η φύση δεν διαπραγματεύεται μαζί μας, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄. Η φύση χρειάζεται τον σεβασμό μας! Σημασία έχει η διατήρηση της ισορροπίας της φύσης και η προστασία του περιβάλλοντος και αυτό είναι ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και του Παραρτήματός της του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας .

Η πίστη είναι εμπειρία και τρόπος ζωής, υπόθεση της καρδιάς. Η πίστη όχι μόνον δεν καταργεί την λογική, αλλά συμβάλλει στην ωρίμανση και την καλλιέργεια της. Αυτό το «άνοιγμα της καρδιάς», όπως επεσήμανε ο Σεβ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, οδηγεί στην «πλάτυνση» του νου και χωρά-κατανοεί όσα η λογική αδυνατεί.

Στην όμορφη αυτή εσπερινή Παράκληση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Αντιδήμαρχοι, Άρχοντες του τόπου και πλήθος πιστών που ήλθαν να ευλογήσουν τον κόπο τους και να τον προσφέρουν. Ευχαριστίες και προς τον Εφημέριο της Ενορίας Επισκοπής, Αιδ. π. Χρήστο Καψαλάκη καθώς και τον Αιδ. Πρωτ. π. Γεώργιο Σπανουδάκη, ο οποίος είχε τον συντονισμό της οργάνωσης των προσφερομένων.

Ακολούθησε η διανομή των καρπών, στους εκατοντάδες πιστούς που μετείχαν από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ