17.2 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Με λαμπρότητα και την πάνδημη συμμετοχή των πιστών εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς τόσο Ιερές Μονές όσο και πολλοί Ιεροί Ναοί στα όρια της Μητροπόλεως είναι αφιερωμένα στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών της Εορτής σε δύο Ιερές Μονές, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας Μυλοποτάμου και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ της πόλεως Ρεθύμνης.

Το εσπέρας της Παρασκευής 5ης Αυγούστου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουμπέ Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών και ευλαβών Χριστιανών που προσήλθαν κατά τον Εσπερινό και το Ιερό Ευχέλαιο και την Παράκληση που ακολούθησαν μετά το πέρας του Εσπερινού.

Τον Θείο λόγο, με την προτροπή του Μητροπολίτου μας, κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, ο οποίος αναφέρθηκε θεολογικά, με γλαφυρό και παραστατικό λόγο, στα μηνύματα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Προ του πέρατος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ευχαρίστησε την Αδελφότητα και τη Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Μαριάμ και τέλεσε την Αρτοκλασία στον προαύλειο χώρο της Μονής.

Ο Επίσκοπός μας επίσης τέλεσε Ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Τίτου, του μακαριστού Ιερομονάχου Νέστορος Βασσάλου, κτήτορος της Μονής, και της μακαριστής Γερόντισσας Πανσέμνης. Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι στις 11 του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Κουμπέ Αρχιερατικό Συλλείτουργο και το Ιερό Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Τίτου για τη συμπλήρωση ακριβώς 35 ετών από της εις Κύριον εκδημίας του.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το έτος 2023 θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη και τη μοναχική μαρτυρία της Γερόντισσας Πανσέμνης, η οποία τίμησε το μοναχισμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και της Ιεράς Μονής Κουμπέ επί σειρά δεκαετιών, με σεμνότητα και ταπείνωση, λιτανεύοντας τον ανεπιτήδευτο κρητικό μοναχισμό.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπός μας παρουσίασε στο πυκνό εκκλησίασμα τρία νέα παιδιά από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας, τα οποία παρεπιδημούν στον τόπο μας τις τελευταίες ημέρες με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, συνοδευόμενα από τον συνεργάτη του κ. Ευάγγελο. Οι τρεις αυτοί νέοι, με καταγωγή από τα νησιά Φίτζι, ονομάζονται Μωυσής, Γαβριήλ και Βασίλειος και φοιτούν στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, προκειμένου να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα και να καταρτισθούν στην εκκλησιαστική διακονία και μαρτυρία, ώστε να συμβάλουν στο ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεώς τους. Ο Μητροπολίτης μας προέτρεψε τους τρεις νέους να ψάλουν κάτι και εκείνοι με γλυκύφθογγες φωνές και σε άπταιστα ελληνικά έψαλαν στίχους του ύμνου «Αγνή Παρθένε» του Αγίου Νεκταρίου, όπως έχει μελοποιηθεί από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Προ του Εσπερινού, ο Επίσκοπός μας είχε δεχθεί τα τρία παιδιά και τον συνοδό τους στο Επισκοπείο, όπου συνομίλησε εκτενώς μαζί τους.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ανήγγειλε την έλευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος κατά τον επόμενο μήνα και προανήγγειλε την πραγματοποίηση δύο ιεραποστολικών εκδηλώσεων, μίας στο Ρέθυμνο, στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεώς μας «Θεομήτωρ», και μίας στα Ανώγεια, με σκοπό την ενημέρωση του Ιερού κλήρου και του λαού της τοπικής μας Εκκλησίας σχετικά με το ιεραποστολικό έργο που γίνεται στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Λεπτομέρειες για τις δύο αυτές εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Τέλος, ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγωδία της πυρκαγιάς που προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στο ελληνικό νοσοκομείο και γηροκομείο του Βαλουκλή, στη Μητέρα μας Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, και προέτρεψε όλους τους ανθρώπους να σταθούμε αρωγοί με κάθε τρόπο στην αποκατάσταση των ζημιών, εκφράζοντας τη συμπαράσταση όλων προς το Πάνσεπτο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, καθώς και δοξολογία προς τον Θεόν, διότι από την καταστροφική πυρκαγιά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή όλων των ανθρώπων -εργαζομένων, εθελοντών και των αρμοδίων αρχών της γείτονος χώρας- στην αποτροπή μιας χειρότερης εξέλιξης της πύρινης λαίλαπας.

Το πρωί του Σαββάτου 6ης Αυγούστου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών του εορταστικού Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας Μυλοποτάμου. Με τον Επίσκοπό μας συλλειτούργησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Αουάντ, Ηγούμενος της Μονής, και άλλοι κληρικοί της Μητροπόλεως.

Με την προτροπή του Ποιμενάρχου μας, τον Θείο λόγο κήρυξε ο επί σειρά πολλών ετών συνεργάτης της Εκκλησίας κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων και πρώην Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τον Επίσκοπό μας προσφώνησε κατάλληλα ο Ηγούμενος π. Πορφύριος και του προσέφερε εκ μέρους της Ιεράς Μονής Επιγονάτιο και Σταυρό ευλογίας.

Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά τον Ηγούμενο και τους πολλούς και καλούς συνεργούς του, που αγαπούν το μοναστήρι και το στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τον παριστάμενο Ελληνοαμερικανό κ. Γεώργιο Σιγανό, μεγάλο ευεργέτη της Μονής Χαλέπας στην ανακαίνισή της.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και πλήθος πιστών τόσο από την Ιερά Μητρόπολή μας όσο και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Κατά το έθος της Εκκλησίας, στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών ευλογήθηκαν οι νέοι καρποί της αμπέλου.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, στον προαύλειο χώρο της Μονής, παρετέθη εόρτιο γεύμα σε όλους τους παρόντες. Στην προσλαλιά του κατά το γεύμα, ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτό Πατριαρχικό Σταυροπήγιο της Χαλέπας, που είναι συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου μας και τους αγώνες του λαού μας και οδηγεί τη σκέψη και το νου μας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, προς τον οποίο, για μία ακόμη φορά, εξέφρασε το σεβασμό, την αφοσίωση, αλλά και τη συμπαράσταση μετά την τραγική περιπέτεια της πυρκαγιάς που προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο ελληνικό νοσοκομείο και γηροκομείο στο Βαλουκλή της Βασιλεύουσας. Ο Επίσκοπός μας τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολή μας θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και για την αποκατάσταση των ζημιών στο γηροκομείο, δοξάζοντας τον Θεόν που, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση όλων των αρμοδίων, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα από την πυρκαγιά.

Επίσης, και στην Ιερά Μονή Χαλέπας παρέστησαν οι τρεις νέοι από τα νησιά Φίτζι της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι, με την προτροπή του Επισκόπου μας, έψαλαν Θεομητορικούς ύμνους στα ελληνικά, προσφέροντας ιερή συγκίνηση τους παρευρισκομένους, που διαπίστωσαν πώς λειτουργεί το οικουμενικό μήνυμα της Ορθοδοξίας «εις πάντα τα έθνη», χάρη στην ευλογημένη διακονία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ