14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”

Ένα πρότυπο Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων θα λειτουργεί για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ηπείρου, από την επόμενη σχολική χρονιά.

Τα εγκαίνια του Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έγιναν το πρωί της Τρίτης (12-7-2022), από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον επονομαζόμενο και “πράσινο Πατριάρχη”, το όνομα του οποίου θα φέρει πλέον η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή.

Το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος” θα υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, προγράμματα που υλοποιούνται και στις αντίστοιχες δομές που δημιουργεί σε άλλες περιοχές της χώρας το εθνικό συλλογικό σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Παρουσία των τοπικών αρχών, τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο αγιασμός της δομής και στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος τόνισε πως η πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα της Μητρόπολης Ιωαννίνων είναι στη γραμμή που ακολουθεί η Χάλκη, με πλείστες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες βραβεύσεις και μεγάλη ευαισθησία και αγώνα στο να ευαισθητοποιήσει όλους για πιο φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάξιμος, η υπ’ αυτόν Μητρόπολη στέκεται στο παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσπαθώντας να εμφυσήσει σε όλους πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Μιλώντας για το Κέντρο Ανακύκλωσης που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην παραλίμνιο περιοχή, ο Μητροπολίτης τόνισε πως περισσότερα από 59.000 μπουκάλια ανακυκλώνονται κάθε ημέρα συμβάλλοντας σε λιγότερο πλαστικό για το περιβάλλον. Την ίδια ώρα όμως, πάμπολλοι άνθρωποι βγάζουν το ψωμί τους, εξαργυρώνοντας τα κουπόνια από τα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, φοιτητές, άνεργοι και άνθρωποι που όπως είπε, μπορεί διαφορετικά να κατέφευγαν σε… όχι αγαθές δραστηριότητες βρίσκουν τρόπο να αποκτούν μια μικρή βοήθεια και όλο αυτό οδηγεί και σε αρκετές θέσεις εργασίες. Για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τα έσοδα από την “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” διατίθενται σήμερα για να χτιστεί το σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – με άδεια για σχολείο λειτουργεί – και χρηματοδοτεί το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης.

Ο Πατριάρχης στο χαιρετισμό του, τόνισε πως το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να γίνονται πολλές σωστές προσπάθειες για την ευρύτερη συνειδητοποίηση και την αλλαγή στάσης ζωής απέναντι στο περιβάλλον. “Ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος εναντίον της φύσης είναι σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, η ανθρωπότητα με δική της υπαιτιότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο πρόβλημα της ιστορίας της”, σημείωσε εννοώντας την κλιματική κρίση.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ