21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίτιμος δημότης του Δήμου Ιωαννιτών ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε απόψε, Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, η τελετή αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ιωαννιτών.

Την ποιότητα και την αξία του “πατέρα του γένους” εξήρε στην ομιλία του ο Δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη που αποδέχθηκε την ιδιότητα του πολίτη του Δήμου Ιωαννιτών.

Στην τελετή παρίστανται ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Ο δήμαρχος παρέδωσε στον Πατριάρχη το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Ιωαννίνων και σε πάπυρο την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου με την οποία ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συγκίνηση του για την παρουσία του στα Ιωάννινα, 23 χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους Εθνικούς Ευεργέτες που κατάγονταν από τα Ιωάννινα και στην ιστορία της πόλεως των Ιωαννίνων, “πόλη ευσεβών, φιλομαθών” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Με συγκινεί ιδιαιτέρως η αύξηση της οικολογικής ευαισθησίας των Ιωαννιτών” σημείωσε ο πατριάρχης, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες Δήμου και Μητρόπολης Ιωαννίνων στον τομέα αυτό.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αναστάσιμο μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων, το οποίο όπως ανέφερε, εντόπισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέγνωσε με ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο Δήμαρχος, “άξιο μέλος της Ισραηλιτικής θρησκείας” με το αναστάσιμο μήνυμα του, επέδειξε σεβασμό τόσο στην χριστιανική θρησκεία όσο και στους δημότες του.

Τέλος, αποδέχθηκε με “ευθύνη” την ιδιότητα του δημότη και κάλεσε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου σε επίσκεψη στο Φανάρι.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ