Πασχάλης Βαλσαμίδης
Αν. Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά από εκατόν εννέα χρόνια προέβη σε εκλογή Επισκόπου με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ξανθουπόλεως, όταν εξέλεξε στις 6 Ιουλίου του 1913 τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Πλειανθίδη, βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσόστομου Καλαφάτη (1910-1922). Ο Αμβρόσιος ανέπτυξε αξιόλογο ποιμαντικό έργο στη Μητρόπολη Σμύρνης και στις 19 Φεβρουάριο του 1922 προήχθη στη Μητρόπολη Μοσχονησίων. Μαρτύρησε κατά τον Μικρασιατικό πόλεμο. Ακόμα επίσκοποι Ξανθουπόλεως διετέλεσαν ως βοηθοί των εκάστοτε μητροπολιτών Σμύρνης ο Καισάριος, ο οποίος εξελέγη σε ηλικία σαράντα ετών, το 1852, ενώ στη συνέχεια προήχθη σε Μητροπολίτη Πισιδίας στις 2 Ιουνίου του 1861 και παύτηκε στις 25 Ιουνίου του 1880. Ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Σμύρνης Ιγνάτιος, που εξελέγη Επίσκοπος Ξανθουπόλεως τον Απρίλιο του 1863 και ο ιεροδιάκονος Ιωάννης Διανουμάκης στις 29 Μαΐου του 1899, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Δυρραχίου (1906-1911) και Βάρνης (1911-1913), ο οποίος δεν μπόρεσε να μεταβεί στην επαρχία του και εκοιμήθη στη Σμύρνη στις 11 Ιουνίου του 1913.
Μετά την επάξια εκλογή του Μεγάλου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Παΐσιου θεώρησα υποχρέωση να γράψω ολίγα για αυτόν, μια που έχω γράψει για πολλούς αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και συνδέομαι μαζί του με αδελφική φιλία. Επίσης με τον αδελφό του Αδαμάντιο ιερατικό προϊστάμενο του Ναού της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων και με την οικογένειά του.
Ο Παΐσιος γεννήθηκε στην Πόλη στις 11 Αυγούστου του 1981 από γονείς Ιμβρίους τον Πέτρο-Δημήτριο και την Σουλτάνα, το γένος Ψωμά. Τα εγκύκλια γράμματα διδάχθηκε στην Αστική Σχολή του Ζαππείου. Συνέχισε γυμνασιακές και λυκειακές σπουδές στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο. Κατόπιν εξετάσεων εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Fatih της Πόλης και σπούδασε αγγλική φιλολογία και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Πόλης παιδαγωγικά. Ακολούθως σπούδασε ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, από όπου αποφοίτησε το 2007. Το ίδιο έτος μετέβη στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Trinity College, όπου αποφοίτησε το 2009.
Στις 23 Αυγούστου του 2004 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε «Ευρισκόμεθα σήμερα, εννηάμερα της Παναγίας, στο νησί μας στην Ίμβρο για την απόδοσι της εορτής της, της οποίας τη χαρά διπλασιάζει η χειροτονία ενός παιδιού της Ίμβρου του αγαπητού μας Βασιλείου Κοκκινάκη. Μέσα στη λειψανδρία που μαστίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο λόγω της επάρατης συρρικνώσεως του ομογενούς στοιχείου, το να προσέρχεται εις τας τάξεις του ιερού κλήρου ένας σεμνόβιος νέος, φοιτητής της θεολογίας, είναι μεγάλη ευλογία του Θεού». Τον μετονόμασε σε Παΐσιο για να τιμήσει τη μνήμη δύο οικουμενικών πατριαρχών του Παΐσιου Α΄ (1652-1653, 1654-1655) και του Παΐσιου Β΄ (1726-1732, 1740-1743, 1744-1748, 1751-1752), δύο μητροπολιτών Ίμβρου, του Παΐσιου, που ποίμανε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του ΙΖ΄ αιώνα και του Παΐσιου Κουρέντη (1863-1873, 1881-1902) και του Αγίου Παΐσιου του Αγιορείτου (1924-1994).
Στη συνέχεια εισήλθε στην Πατριαρχική Αυλή ως Πατριαρχικός Διάκονος και στις 3 Μαρτίου του 2011 έγινε Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Στις 4 Οκτωβρίου του 2017 τοποθετήθηκε διευθυντής του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου και στις 17 Μαρτίου του 2021 ονομάστηκε Μέγας Αρχιδιάκονος.
Στις 14 Ιουνίου του 2022 μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ξανθουπόλεως και διορίστηκε Επόπτης της Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στη θέση του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων Γενναδίου (1997-2022).
Η χειροτονία του σε πρεσβύτερο έγινε στις 19 Ιουνίου 2022 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Στις 1 Ιουλίου του 2022 στον ίδιο Ναό τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος στην οποία ανακοινώθηκε από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία η εκλογή του, ο οποίος απάντησε με κείμενο ευχαριστίας και αποδεχόμενος την εκλογή του.
Εις Επίσκοπον χειροτονία του έγινε στις 3 Ιουλίου 2022 στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Μύρων Χρυσόστομο, Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα και Προύσης Ιωακείμ.
Ο Παΐσιος είναι ένας απλός κληρικός με πίστη στο Θεό, ήρεμος, ευθύς χαρακτήρας, φιλικός, ευγενικός, αγαπητός από τους πάντες, πρόθυμος να ακούσει, να παρηγορήσει και να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Υπηρέτησε την Πατριαρχική Αυλή με αγάπη, ζήλο, αφοσίωση και με αυταπάρνηση σε μία δύσκολη εποχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει συρρικνωθεί η ομογένεια. Ακόμα εργάστηκε σκληρά, όπως όλοι οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, μαθήτευσε κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συνεργάστηκε με Φαναριώτες αρχιερείς και αποκόμισε πολλά εφόδια, τα οποία θα είναι χρήσιμα στη διακονία του. Εκπροσώπευσε τον Πατριάρχη σε επίσημες εκδηλώσεις των τουρκικών αρχών λόγω της άριστης γνώσης της τουρκικής γλώσσας. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά την αγγλική γλώσσα. Έλαβε μέρος σε συνοδικές επιτροπές, όπως στην επιτροπή της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης ως γραμματέας και στην επιτροπή Ανακαινίσεως, Εξωραϊσμού και Συντηρήσεως του Πατριαρχικού Ναού και Οίκου.
Είναι ο τελευταίος κληρικός της Πατριαρχικής Αυλής, που γεννήθηκε στην Πόλη, μεγάλωσε με κωνσταντινουπολίτικη νοοτροπία, φοίτησε σε ομογενειακά σχολεία και σε τουρκικά πανεπιστήμια της Πόλης.
Τέλος, ζητώ από τον Θεό να χαρίζει στον αγαπητό φίλο Δεσπότη πάντα υγεία, μακροημέρευση, δύναμη ώστε να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του.