22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αρχοντιά της Διπλωματίας

Του Νίκου Τζωίτη

Ρώμη

Απονεμήθηκε στον Πρέσβη της Κύπρου παρά τη Αγία Έδρα κ. Γεώργιο Φ. Πουλίδη ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η σχετική επίσημη τελετή απονομής έλαβε χώρα στην Ελληνική Πρεσβεία παρά τη Αγία Έδρα, παρουσία του Διπλωματικού Σώματος Ελλάδος και Κύπρου καθώς και εκλεκτών φίλων του τιμωμένου Πρέσβεως.

Η Πρέσβης της Ελλάδος κ. Αικατερίνη Γεωργίου, επιδίδοντας εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το σχετικό Μετάλλιο, υπογράμμισε τη σημασία της εν λόγω βράβευσης, η οποία υπερβαίνει τα συνήθη τυπικά πλαίσια των προσόντων που διακρίνουν τα κατά καιρούς τιμώμενα πρόσωπα και αιτιολογούν τη βράβευσή τους, δίδοντας έμφαση στην ιδιαίτερη αξία της πολυετούς διπλωματικής δραστηριότητος και συμβολής του κ. Πουλίδη, ο οποίος δεν περιορίσθηκε μονάχα στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αγίας Έδρας, αλλά επεκτάθηκε δημιουργικά σε όλο το φάσμα των σχέσεων της Αγίας Έδρας με τον υπόλοιπο κόσμο. Αποτέλεσε και αποτελεί, συμπλήρωσε η Πρέσβης, όχι μόνον έναν απλό Πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος παρά τη Αγία Έδρα, αλλά και προνομιακό ομιλητή πάντων εντός της Αγίας Έδρας, γεγονός το οποίο τιμά τον Ελληνισμό και συμβάλλει στην διεθνή παρουσία και εικόνα του. 

Επισημαίνεται ότι ο Πρέσβης κ. Πουλίδης, καίτοι δεν προέρχεται από τους εξ επαγγέλματος διπλωμάτες, διακρίνεται για την “έκτη αίσθηση,” προϊόν της ευρύτερης καλλιέργειας και απαύγασμα της διαχρονικής αρχοντιάς της ζωής, που παιδιόθεν διαθέτει. Υπηρετεί εδώ και δύο δεκαετίες ως Πρέσβης της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της μακράς και επιτυχούς θητείας του, επετεύχθη μεταξύ άλλων η εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Αγίας Έδρας, ενώ δύο Πάπες, ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και ο Φραγκίσκος, επεσκέφθησαν επίσημα την Κύπρο. Είναι αυτονόητη η ευρύτερη σημασία των δύο Παπικών Επισκέψεων στη διηρημένη ακόμη Μεγαλόνησο.  

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης κ. Πουλίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή που ένιωσε, διότι παρά τις πολλαπλές διακρίσεις των οποίων έτυχε, τον τιμά ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη διάκριση, διότι αφ’ ενός μεν προέρχεται από την Ελληνική Δημοκρατία, της οποίας είναι πολίτης καθότι Ελλαδίτης, αφ’ ετέρου δε διότι ο Φοίνικας ως σύμβολο αποτυπώνει τη δυναμική συνεχούς αναγέννησης της παγκόσμιας ελληνικής κληρονομιάς.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ