19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο εορτασμός της επετείου 800 χρόνων απο την κοίμηση του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτη

«Ἀρετ διαπρέψας καὶ ἁγιότητι,

ποιμαντικ έπιστήμῃ καὶ ἀκραιφνεῖ βιοτ

Ἀθηναίων στυλοβάτης ἐχρημάτισας,

ὦ Χωνιάτα Μιχαήλ…»

Ο άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, Μητροπολίτης του κλεινού άστεως των Αθηνών, υπήρξε μεταξύ άλλων κομβική εκκλησιαστική προσωπικότητα στον τομέα της ποιμαντικής.

Σε δυσχειμέρους ιστορικά καιρούς, όπου η ασφάλεια και η προστασία ήταν ανύπαρκτες για τους πολίτες των επαρχιών, η μόρφωση και η παιδεία προνόμιο ελαχίστων, η καλλιέργεια του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών ήταν χαρακτηριστικό των ευημερουσών πόλεων, ο άγιος Μιχαήλ αναλαμβάνει να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες ώστε να μπορεί ακολούθως να καταρτήσει πολίτες και πιστά μέλη της Εκκλησίας εμφορούμενα από υψηλά πνευματικά ιδεώδη.

Έδωσε πρότυπο για όλα τον ίδιο τον εαυτό του και φαίνεται ότι οι προσπάθειές του τελεσφόρησαν καθώς νέοι ναοί και μονές ιδρύθηκαν, κληρικοί πρωτοστάτησαν σε έργα ευποιίας αναλαμβάνοντας καίριες εκκλησιαστικές θέσεις αλλά και σε αντιστασιακό πνεύμα κατά των Λατίνων κατακτητών. Παράλληλα τοπικά εργαστήρια αρχιτεκτόνων, γλυπτών και ζωγράφων κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Αττική και τίθενται για πρώτη φορά οι βάσεις για την διαμόρφωση εθνικής συνείδησης του Νέου Ελληνισμού.  Δικαίως λοιπόν ο Υμνωδός στο απολυτίκιο του αγίου μιλά για «ποιμαντικ ἐπιστήμῃ».

Οκτακόσια χρόνια μετά την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ, στις ατραπούς που εκείνος άνοιξε, η Εκκλησία των Αθηνών με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄ συνεχίζει την ποιμαντική και κατηχητική της μέριμνα με σύγχρονα μέσα, τρόπους και πρόσωπα διά των ποικίλων δράσεων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως.

Αυτόν λοιπόν τον προστάτη της ποιμαντικής επιστήμης σας προσκαλούμε να τιμήσουμε την προσεχή Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, σε ιερά αγρυπνία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού κατά το πρόγραμμα που αναγράφεται στην ακόλουθη πρόσκληση.

Ακολουθεί Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β΄ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτακοσίων ετών από την κοίμηση του εν αγίοις Πατρός ημών Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ