Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολυήμερος ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην Τασμανία. Ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Μελβούρνης, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αμφιλόχιο Παπαντωνίου, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του, τον Διάκονο κ. Τιμόθεο Μαυρομμάτη και τον Διάκονο κ. Ειρηναίο Κόϊκα, έφτασε στο αεροδρόμιο του Hobart την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, όπου τον υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίας Τριάδος, Πρεσβύτερος κ. Δημήτριο Κάτσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας κ. Στυλιανός Μαγδαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τασμανίας κ. Νικόλαος Θεοδωρόπουλος και πλήθος πιστών ομογενών.
Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει το Σάββατο, 11 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος για την ανάπαυση των ψυχών των κτητόρων του Ναού και όλων των μεταναστών Ορθοδόξων Χριστιανών που έφτασαν στην Τασμάνια, αρχής γενομένης από το 1878. Παράλληλα, τιμήθηκαν δεόντως και τα σεπτά ονομαστήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά την ειδική προς τούτο οργανωθείσα δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ομίλησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο κ. Αντώνιος Παπασταμάτης, εκπρόσωπος των νέων της Τασμανίας, και, τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πνευματική φυσιογνωμία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και εξήραν την ανεκτίμητη προσφορά του στην Εκκλησία και στον κόσμο.
Την Κυριακή, 12 Ιουνίου, εορτή της Πεντηκοστής, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προεξήρχε του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και κατόπιν της Ακολουθίας της Γονυκλισίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην πρωτεύουσας της Τασμανίας, το Hobart. Στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το μήνυμα της εορτής και τόνισε ότι η ημέρα της Πεντηκοστής είναι ένα κάλεσμα ενότητας και αγάπης προς όλους. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας «Greek Hall», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Θεοδωρόπουλος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την προσφορά του Αρχιεπισκόπου στην Αυστραλία κατά τα τρία χρόνια της διακονίας του. Η δεξίωση ολοκληρώθηκε με πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τους νέους της Τασμανίας που απαρτίζουν τα κρητικά σωματεία.
Τη 13η Ιουνίου, ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο κ. Ειρηναίο Κόϊκα, τον νέο προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Hobart. Εκτός από τη χειροτονία του π. Ειρηναίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος τέλεσε τη χειροθεσία, σε Πνευματικό, του εφημερίου της Ενορίας Αγίας Τριάδος, π. Δημητρίου Κατσή, και τη χειροθεσία, σε Αναγνώστη, του κ. Στεφάνου Παπασταμάτη. Και στους δύο νεοχειροθετηθέντες απηύθυνε νουθετήριους λόγους και συμβουλές σχετικά με τη νέα διακονία που αναλαμβάνουν στην Εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε το Ελληνικό Πανηγύρι στον προαύλιο χώρο της Ενορίας, το οποίο εστεύφθη από μεγάλη επιτυχία και είχε πολυπληθή συμμετοχή όχι μόνο από Έλληνες Ορθοδόξους, αλλά και από πολλούς Αυστραλούς μη ελληνικής καταγωγής.
Θεία Λειτουργία, επίσης, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Launceston, στη Βόρεια Τασμανία, το Σάββατο, 18 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της περιοδείας του Σεβασμιωτάτου στη νησιωτική Πολιτεία της Αυστραλίας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά λειτουργεί Αρχιεπίσκοπος στον εν λόγω Ιερό Ναό, γι’ αυτό και το εκεί ελληνορθόδοξο ποίμνιο υποδέχθηκε τον Ποιμενάρχη του με μεγάλο ενθουσιασμό και αισθήματα βαθύτατου σεβασμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη συνοδεία του, έφτασε στο Launceston την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, και αμέσως πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας της πόλεως. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, το Σάββατο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη η ελληνική ομογένεια να κρατήσει τη γλώσσα, την πίστη, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος, για να τα παραδώσει ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Παράλληλα, τίμησε με το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων την κ. Ιωάννα Αμερικάνου, για την πολυετή προσφορά της στην Εκκλησία και στην Ελληνική Ομογένεια του Launceston. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ομίλησαν με θερμούς λόγους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος και, τέλος, ο τιμηθείς Ποιμενάρχης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τασμάνια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος:
Πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Πολιτείας της Τασμάνιας, όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον τοπικό Πρωθυπουργό, κ. Jeremy Rockliff, παρουσία της Υπουργού Εθνικής Κληρονομίας κ. Madeleine Ogilvie. Κατά τη συνάντηση, στην ατζέντα της συζητήσεως περιλαμβάνονταν η ενίσχυση του ανακαινιστικού έργου της Αγίας Τριάδος, ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας και ελληνικών παραδόσεων και η υποδοχή των Ουκρανών μεταναστών στην Τασμανία.
Κατόπιν προσκλήσεως της Δημάρχου του Hobart, κ. Anna Reynolds, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο, όπου οργανώθηκε δεξίωση προς τιμήν του, παρουσία επιφανών ομογενών και άλλων αξιωματούχων της Πολιτείας. Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως, η Δήμαρχος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και τη συνοδεία του και αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων στην Τασμάνια, καθώς και στην προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αυστραλιανή κοινωνία γενικότερα. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τη Δήμαρχο για την υποδοχή και τη δεξίωση, και μετέφερε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων του Hobart για την προσφορά της στην ομογενειακή παροικία.
Επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κ. Julian Porteous στο μέγαρο της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής, όπου συζήτησαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ζητήματα για την ενότητα των Χριστιανών στην Πολιτεία της Τασμάνιας. Τόσο ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, όσο και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία τους σε θέματα νομοθεσίας και σχέσεως της θρησκείας με τις αρχές, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω του τοπικού Επιτρόπου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου.
Πραγματοποίησε συνάντηση, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, με τον Επίσκοπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Τασμάνια κ. Richard Condie, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην Τασμάνια.
Πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κ. Στυλιανό Μαγδαλόπουλο, καθώς και με συνεργάτες του, με σκοπό να συζητήσουν την προέκταση προγραμμάτων προνοίας για την Τασμάνια.
Πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τασμανίας κ. Νικόλαο Θεοδωρόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν τον Ελληνισμό και τη σχέση των ομογενών με την Εκκλησία και τις τοπικές Αρχές.
Παρακάθησε στο προς τιμήν του προσφερόμενο δείπνο από τον Κρητικό Σύλλογο Τασμανίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης Χιωτάκης, προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο και βεβαίως ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε δεόντως.
Επισκέφθηκε τις τοποθεσίες Coles Bay και Wineglass Bay, όπου ξεναγήθηκε στην περιοχή και στον ωκεανό της Τασμανίας.
Επισκέφθηκε το Κοιμητήριο στο Cornelian Bay, όπου τέλεσε Τρισάγιο για τον μακαριστό π. Χρήστο Παμιά, τον πρώτο κληρικό της Τασμανίας, τον Γρηγόριο Κασιμάτη, ο οποίος είχε δωρίσει τη γη για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, και τους λοιπούς Ομογενείς, παρουσία πολλών πιστών Ορθοδόξων που έφτασαν εκεί για να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων τους.
Επισκέφθηκε το ιστορικό λιμάνι της Τασμανίας Port Arthur, όπου ευρίσκονται οι πρώτες φυλακές των καταδίκων από τη Μεγάλη Βρεταννία, των πρώτων δηλαδή μεταναστών της Αυστραλίας, καθώς και το σημείο που έγινε η δολοφονία των 35 αθώων θυμάτων στις 28 Απριλίου 1996.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος είχε τη δυνατότητα να συναντήσει πολλούς εκ των Ομογενών της Τασμανίας, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί του τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους για το μέλλον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη νησιωτική Πολιτεία της Αυστραλίας.