24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χειροτονίες του εψηφισμένου Επισκόπου Ξανθουπόλεως Παϊσίου

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι χειροτονίες του εψηφισμένου Επισκόπου Ξανθουπόλεως Παϊσίου, ο οποίος εκλέχθηκε αυθωρεί από Αρχιδιάκονος σε Επίσκοπο, όπως έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 14 Ιουνίου, η μεν σε Πρεσβύτερο θα γίνει την Κυριακή 19 Ιουνίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλο και η δεύτερη, σε Επίσκοπο, στις 3 Ιουλίου 2022, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συμπαραστατούμενο από Αρχιερείς του Θρόνου.

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Παϊσιος είναι νέος στην ηλικία, με καλή Θεολογική μόρφωση και μεταπτυχιακές σπουδές και κάτοχος γλωσσών. Έχει υπηρετήσει ευόρκως στην Πατριαρχική Αυλή από Διάκονος της σειράς, κωδικογράφος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και τα τελευταία χρόνια ως Αρχιδιάκονός επέδειξε παραδειγματική αφοσίωση στον Πατριάρχη και τον θεσμό του Οικουμενικού Θρόνου και ήταν πάντοτε πρόθυμος να παράσχει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και τον Πατριάρχη.

Ποιος είναι ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος

Ο Εψηφισμένος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, Ίμβριος εκ καταγωγής, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο του 1981. Τις εγκύκλιες σπουδές του ολοκλήρωσε στα ομογενειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πόλεως. Μετά την αποφοίτησή του από το Ζωγράφειο Λύκειο, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Πόλεως και αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας. Ακολούθως μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε θεολογικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές, στον εν λόγω κλάδο, στο Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου της Ιρλανδίας.

Διάκονος χειροτονήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους της Ιμβρου, στις 23 Αυγούστου του 2004, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο. Τον Φεβρουάριο του 2011 διορίστηκε Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, οπότε προήχθη σε Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. Τον Απρίλιο του 2021 εξονομάστηκε Μέγας Αρχιδιάκονος και στις 14 Ιουνίου του 2022, μετά από προβολή και εισήγηση της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ξανθουπόλεως, ενώ ορίσθηκε υπεύθυνος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, σε διαδοχή του αειμνήστου Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ