21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πανήγυρις της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου προεξάρχοντος του Αχρίδος Στεφάνου

Μεγαλώνυμος Κοινότητα Σταυροδρομίου

Πανηγυρική θεία λειτουργία τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, του Αγίου Πνεύματος (13-6-2022), προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ηρακλείας Λυγκηστίδος κ. Κλήμενοτος και Οντανίας κ. Παρθένιου.

Από του Ιερού Βήματος συμπροσευχήθηκε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και οι Μητροπολίτες Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Άσσου κ. Τιμόθεος.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε «η περιώνυμος και άλλοτε πολυπληθής Κοινότης Σταυροδρομίου μετ΄αισθημάτων χαράς και τιμής και εν πανηγυρική ατμοσφαίρα, υποδέχεται υμάς, ομού μετά της τιμίας συνοδείας σας εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος».

Συνεχίζοντας τόνισε «η εκκλησία, το θεοϊδρυτον Σώμα του Χριστού, που γνωρίζει να ξεπερνά τα σχήματα του κόσμου τούτου, εγκεντρίζει εν Χριστώ τα μέλη αυτής άνευ διαχωρισμών, ιδιοτέλειας προσωπικών συμφερόντων και επηρεασμών, έξωθεν και έσωθεν».

Σε άλλο σημείο είπε «αναμένατε καρτερικώς και εισηκούσθη η μύχια προσευχή σας, η καρτερικότης σας, η υπομονή σας» και πρόσθεσε ότι «Ευρίσκεσθε εις το κέντρον της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως» και «αγωνιζόμεθα υπό τας πνευματικάς και Κανονικάς εντολάς του Κυριάρχου και Ποιμενάρχου, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και πορευόμεθα την οδόν προς σωτηρίαν».

Και κατέληξε «είμαι πεπεισμένος ότι ο Παναγιώτατος, ο σοφός αυτός εκκλησιαστικός ανήρ της Εκκλησίας μας, μαζί με την ακρίβειαν της εκκλησιαστικής πράξεως αποκαταστάσεως σας, σίγουρα θα εύρε την οικονομίαν και το πνεύμα της ευρύτητος της εφαρμογής του πνεύματος της, πάντοτε με γνώμονα το πνευματικόν συμφέρον του λαού του Θεού και τα ανάγκας της Εκκλησίας του».

Με την λήξη της προσφωνήσεως και σε ανάμνηση της ιερουργίας του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, εκ μέρους της εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου και του ιδίου, του έδωσε ένα δισκάριον.

Στην αντιφώνηση του ο κ. Στέφανος εξέφρασε την χαρά και ικανοποίηση του που ήταν με τις ευλογίες της ΑΘΠ λειτουργός στον περικαλλή και εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, ενώ δεν παρέλειψε να ερμηνεύσει τα αισθήματα του που βρίσκεται στην Πόλη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην λειτουργία παραβρέθηκαν πολλοί ομογενείς, επισκέπτες από την Ελλάδα και αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών από τα δύο Γυμνάσια και Λύκεια που βρίσκονται στην κοινότητα Σταυροδρομίου. Επίσης παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και μοναχοί οι οποίοι συμμετείχαν στις ψαλμωδίες.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ