21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Για τα ονομαστήρια του Γερμανίας Αυγουστίνου

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ κ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Σήμερα άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος, ο αεικίνητος και εσαεί νεάζων στην δημιουργικότητα και στην εργατικότητα στον αμπελώνα του Κυρίου.

Στην επίσημη επίσκεψή του με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 50 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε ιδιόχειρο μήνυμά του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο αναφέρει: «Ιερώτατε και φίλτατε εν Χριστώ αδελφέ και συλλειτουργέ άγιε Γερμανίας, «οίδα σου τα έργα και την αγάπην και την πίστιν και την διακονίαν και την υπομονήν σου, και τα έργα σου τα έσχατα πλείονα των πρώτων» (Αποκ. 2,19). Ευχαριστούμεν και συγχαίρομεν επί πάσιν οις είδομεν και ηκούσαμεν και εβιώσαμεν παρ’ υμίν και ασπαζόμεθα υμάς μετά τιμής και αναλλοιώτου αγάπης εν Χριστώ Αναστάντι.

+ ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος».

Αυτές οι επισημάνσεις του Παναγιωτάτου ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα 8 χρόνια μετά, για τον φίλεργο, αεικίνητο Νέστωρα των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου στην Ευρώπη και όχι μόνο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνο.

Η πορεία του Μητροπολίτου Αυγουστίνου είναι ταυτόχρονη με αυτήν της Μητροπόλεως Γερμανίας διότι, από το 1963 που ιδρύθηκε η Μητρόπολη ο Αυγουστίνος βρισκόταν ήδη εκεί ως διάκονος και από το 1980 κατεστάθη Μητροπολίτης της, ενώ ουσιαστικά από το 1972 που χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο Ελαίας ασχολήθηκε με όλα τα θέματα της μόλις προ εννιαετίας  συσταθείσης Μητροπόλεως Γερμανίας. Κατά την φετινή μάλιστα χρονιά συμπλήρωσε μισό αιώνα, 50 ολόκληρα χρόνια ως αρχιερέας.

Η πλούσια πείρα της ζωής, οι γνώσεις από το πέρασμα διαφόρων σκληρών δοκιμασιών και αναταράξεων και  η αφοσίωσή του στην Εκκλησία αποτελούν την πνευματική του κληρονομιά η οποία και τον καθιστά στο ρόλο του ως ποιμένα πληθωρικό. Πατέρας, αδελφός και φίλος για όλους, εργατικός και δημιουργικός πάντα. Η αδράνεια και ο αναίτιος εφησυχασμός αποτελούν γι’ αυτόν απεχθείς καταστάσεις. Έχει ταξιδέψει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γερμανίας προκειμένου να συναντήσει το ποίμνιό του και να κάνει πραγματικότητα την προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τίτο «την διακονίαν σου πληροφόρησον». Στοργικός, απλός, μεταδοτικός και επικοινωνιακός αγωνίζεται για την εξάλειψη ψυχοφθόρων νοοτροπιών και συμπαρίσταται πεισματικά στην όποια προσπάθεια για να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες του ποιμνίου του.  Στην άσκηση της διοίκησης δεν είναι καθόλου συγκεντρωτικός. Επιβραβεύει εύκολα και επιπλήττει δύσκολα.

Ως λειτουργός Χαλκίτης ων, γνώστης της φαναριώτικης λειτουργικής παράδοσης στέκεται μπρος στην Αγία Τράπεζα χωρίς περιττές κινήσεις, απλά αρχοντικά και επιβλητικά. Το ίδιο επιβλητικός και ο λόγος του με τον οποίο μεταγγίζει ζωή, ελπίδα και ενθουσιασμό.

Όλο το έργο που έχει γίνει στη Μητρόπολη Γερμανίας ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος το αποδίδει στο Θεό, στους καλούς του κληρικούς, στους πιστούς χριστιανούς και στους πολλούς Γερμανούς και άλλους φίλους. Παροιμιώδης είναι φράση που χρησιμοποιεί όταν μιλά για το έργο της Μητροπόλεως «εμείς στη Γερμανία» λέει πάντα, αποκαλύπτοντας έτσι πώς σκέφτεται, πώς εκτιμά τους συνεργάτες του και πώς αξιολογεί το έργο που επιτελείται.

Όλα αυτά ο κόσμος, το ποίμνιο του τα εισπράττει και με κάθε ευκαιρία ανταποδίδει την αγάπη του προς τον Ποιμενάρχη του. Στις ευκαιρίες συνάντησης που δίδονται ο κόσμος που συρρέει είναι πολύς. Μια από αυτές είναι και τα ονομαστήριά του στις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Φέτος όμως δυστυχώς, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια την ευκαιρία αυτή δεν την είχαμε. Τα κατάλοιπα της πανδημίας του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρικούς εορτασμούς. Γι’ αυτό και ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας δεν εόρτασε όπως συνηθιζόταν τα ονομαστήριά του. Ούτε καν αυτή την σημαντική και ιστορική επέτειο των 50 χρόνων αρχιερωσύνης δεν γιόρτασε.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε νοερά να τον επισκεφθούμε, να συνεορτάσουμε μαζί του, να ασπαστούμε το χέρι του και να ευχηθούμε να είναι πολλά τα έτη του. Να είναι πάντα δυνατός, ακμαίος και δημιουργικός. Να έχει υγεία και δύναμη για να συνεχίσει να μας φροντίζει όπως μέχρι τώρα κάνει.

Χρόνια πολλά Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα!  

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ