24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μιχαήλ Χωνιάτης: “Κατακερματισμός” Β’ Μέρος

Αρχιμ. Μιχαήλ Χαρ. Σταθάκης

Στο 13ο κατά σειράν αφιέρωμα στον άγιο Μιχαήλ τον Χωνιάτη, Μητροπολίτη Αθηνών, θα γίνει αναφορά στις προσπάθειές του να αφυπνίσει το πολιτικό κέντρο, την Κωνσταντινούπολη, ώστε να ανασυνταχθεί ενώπιον του υπαρκτού κινδύνου κατάρρευσης, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως τις επαρχίες και εν προκειμένω αυτή των Αθηνών, απαλλάσσοντάς την κυρίως από την βαριά, παράλογη και ενίοτε άδικη φορολογία.

Μετερχόμενος διάφορους τρόπους απευθύνεται στους κρατικούς αξιωματούχους ακόμα και στους αυτοκράτορες με λόγους επαινετικούς, άλλοτε ειρωνικούς, πολλές φορές καυστικούς, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση των Αθηνών ελπίζοντας να αποσπάσει από εκείνους έστω και την παραμικρή βοήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εντάξουμε την μεμψιμοιρία του, καθώς συχνά παραπονείται για την εσχατιά των Αθηνών στην οποία περιέπεσε, εκείνος ο οποίος ήταν προσφιλής σε πνευματικούς κύκλους της πρωτεύουσας και διατηρούσε μέχρι και το τέλος της ζωής του επαφές με σημαίνοντα πρόσωπα. Άλλωστε ο αδελφός του αγίου Μιχαήλ, ο γνωστός ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης ανήλθε σε υψηλές κρατικές θέσεις φτάνοντας το 1204 να κατέχει την θέση του Μεγάλου Λογοθέτη και να είναι μέλος της Συγκλήτου, ενώ μετά την Άλωση από τους Σταυροφόρους ακολουθεί τον Θεόδωρο Λάσκαρι και στελεχώνει την αυτοκρατορική αυλή της Νίκαιας.

Ο Θεόδωρος Λάσκαρης απευθύνει πρόσκληση στον άγιο Μιχαήλ ώστε να βρεθεί κοντά του στην Νίκαια ή εάν το επιθυμούσε να αναλάβει την χηρεύουσα Μητρόπολη της Νάξου. Ο άγιος Μιχαήλ αρνείται και προτιμά να παραμείνει αυτοεξόριστος στο γειτνιάζον με την Αττική νησί της Κέας, το οποίο αποτελούσε και Επισκοπή υποτελή στην Μητρόπολη των Αθηνών. Έχει ήδη επέλθει και η κατάλυση του κλεινού άστεως από τους Λατίνους.

Ο Αθηνών Μιχαήλ δεν χρησιμοποίησε υπέρ εαυτού τις γνωριμίες και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, αλλά παρέμεινε πιστός σε όσα υποσχέθηκε στον αθηναϊκό λαό κατά την ημέρα που ενθρονίστηκε ως Μητροπολίτης και Επίσκοπός του.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ