21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι διαβολικός και ανίερος

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε, το απόγευμα της Κυριακής, 3 Απριλίου 2022, στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, κατά τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ραϊλάκης-Βρανάς, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Βαφεοχωρίου.

Παρέστησαν, οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, Προύσης κ. Ιωακείμ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμίδης (Diyarbakır) κ. Ramzi Garmou, επί κεφαλής της Χαλδαιο-Καθολικής Εκκλησίας στην Τουρκία, o Θεοφιλ. Επίσκοπος των εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικών κ. Massimiliano Palinuro με ιερείς, μοναχούς και μοναχές της Κοινότητάς του, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλωσορίζοντας τους Ρωμαιοκαθολικούς Επισκόπους και πιστούς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία, κατόπιν προσκλήσεως του Εξοχ. Προέδρου αυτής κ. Andrzej Duda, όπου συνάντησε πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί μετά τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα τους. Ο Παναγιώτατος επαίνεσε τις Αρχές και τον λαό της Πολωνίας για την θερμή υποδοχή, την φιλοξενία και την χριστιανική αγάπη που επιδεικνύουν προς τους πρόσφυγες και επανέλαβε: “Αυτός ο πόλεμος, όπως είπα και στην Πολωνία, δεν είναι ένας πόλεμος ιερός και ευλογημένος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Είναι ένας διαβολικός πόλεμος, ανίερος πόλεμος. Πρέπει να προσευχόμαστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Προσευχόμαστε για την ειρήνη. Οργανώσαμε [στην Πολωνία] μία προσευχή για την ειρήνη στον Καθολικό Ναό του Πανεπιστημίου Stefan Wyszyński. Πρέπει να προσευχόμαστε διαρκώς για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο.”

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα εμπεριστατωμένη ομιλία του Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχου κ. Αετίου, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, με τίτλο “Συνοδικότητα: Κοινή αρχή της Ανατολικής και Δυτικής Κανονικής Παραδόσεως και η εφαρμογή της στήν Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα”.

Πριν τον Κατανυκτικό Εσπερινό, ο Πατριάρχης εγκαινίασε το ρολόι που τοποθετήθηκε, στον αυλόγυρο του περικαλλούς Ναού, με πρωτοβουλία της  Εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου που θέλησε να του το αφιερώσει, τιμώντας και με το έργο αυτό την επέτειο 30 ετών Πατριαρχικής διακονίας του Παναγιωτάτου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος, Εντιμ. κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, ανέφερε ότι πρόκειται για παλαιό Ελβετικό ρολόι, το οποίο αφού συντηρήθηκε τοποθετήκε στην παλαιά ιστορική καμινάδα που υπήρχε στον αυλόγυρο του Ναού, ενώ ο χώρος διαμορφώθηκε με πέτρες που προσέφερε ο Μητροπολιτικός Δήμος της Πόλεως. 

“Εντός του ρολογιού, για να σημαίνει την ώρα, υπάρχει μια μικρή καμπάνα που μας προσέφεραν οι καθολικοί κληρικοί του Ναού Αγίου Αντωνίου της Παδούης. Ίσως ο ήχος της να Σας ακουστεί οικείος, και μάλλον θα έχετε δίκιο. Η καμπάνα συνδέεται με ένα πραγματικό γεγονός, που αφορά και Εσάς προσωπικά, Παναγιώτατε. Πρόκειται για καμπάνα που ανήκε στο πρώτο φέρυ – μποτ που μπήκε στην γραμμή της Ίμβρου, το Gökçeada του 1974, πλοίο που ταξίδευε για πολλά χρόνια και σφράγισε μια εποχή για την Ίμβρο μας. Εύλογη η συγκίνηση όλων μας, πόσο μάλλον η δική Σας, Παναγιώτατε. Τέλος, στο πάνω μέρος του ρολογιού υπάρχει ένα μετάλλιο με δύο όψεις από το αναμνηστικό μετάλλιο για την επέτειο των 30 χρόνων, ενώ πάνω στην βάση υπάρχει μία επιγραφή σε τέσσερις γλώσσες που θυμίζει το σημερινό γεγονός.”

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου για τις θερμές εκδηλώσεις αγάπης και τιμής προς το πρόσωπό του, αλλά και για το συνολικό τους έργο, και τους προσέφερε ένα επιτραπέζιο ρολόι.

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ