23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πούτιν – Δύση – Χριστιανισμός

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Στην προσπάθειά τους ορισμένοι να παράσχουν άλλοθι στον Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία επικαλούνται την πρόκληση της Δύσης. Φταίνε προκλητικές ενέργειες των δυτικών που ο Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία, λες και αυτή είναι όλη η Δύση. Εφαρμόζεται δηλαδή η παροιμία που λέει «μας φταίει το γαϊδούρι και βαράμε το σαμάρι». Και δεν φτάνει μόνο αυτό σαν δικαιολογία, αλλά επικαλούνται και την ορθόδοξη ιδιότητα του Πούτιν προς ενίσχυση των επιχειρημάτων τους. Προκύπτει βεβαίως το αφελές ερώτημα, αφού του φταίει η Δύση γιατί δεν στέλνει τις βόμβες του προς τα εκεί; Και τελικά τι εννοούμε όταν λέμε Δύση. Ποιοι είναι οι κακοί δυτικοί που δημιουργούν τέτοια προβλήματα και τον υποχρεώνουν να πολεμά με ένα λαό με τον οποίο τον συνδέουν πολλά κοινά, είναι σχεδόν ίδιοι;

Μήπως εμείς δεν ανήκουμε στη Δύση και πολλές φορές υπερηφανευόμαστε σε κάποιες περιπτώσεις γι’ αυτό; Εμείς αποτελούμε τη Δύση και μάλιστα στην πλειοψηφία μας είμαστε Χριστιανοί. Επομένως εμείς κάνουμε τον πόλεμο! Θα μου πείτε: Οι κυβερνώντες είναι εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν και ενεργούν για όλα. Δεν μπορεί όμως ούτε αυτό να σταθεί ως επιχείρημα, διότι όλοι αυτοί που μας κυβερνούν στη Δύση προκύπτουν από τις δικές μας, υποτίθεται ελεύθερες επιλογές, είναι οι αντιπρόσωποι μας, αυτοί που εμείς εκλέγουμε. Εκείνο όμως που ενοχλεί περισσότερο είναι η χριστιανική μας ιδιότητα. Δεν χωνεύεται το γεγονός ότι οι Χριστιανοί είμαστε πολεμοχαρείς, ότι με τόση ευκολία δίνουμε άλλοθι σε πράξεις τόσο ενάντιες και καταστροφικές για τον άνθρωπο όπως είναι ο πόλεμος. Και αν όλοι οι Χριστιανοί δεν νομιμοποιούμαστε για τέτοιου είδους ιδέες και συμπεριφορές, πολύ περισσότερο οι Ορθόδοξοι που αποτελούμε τους αυθεντικούς εκφραστές της Χριστιανικής Διδασκαλίας και Παράδοσης και ακόμη πιο ειδικά οι Έλληνες Ορθόδοξοι, διότι εμείς είμαστε που το παρακάνουμε. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του πολέμου του Πούτιν που χρησιμοποιούν «ορθόδοξα» επιχειρήματα προέρχονται από την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων επικαλούνται τις ψεύτικες «Προφητείες του Αγαθαγγέλου» του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Πολυειδή, (τελικά η προφητολαγνεία αποτελεί ευχάριστη επίδοση των αγάμων κληρικών) που τις έγραψε το 1751 περίπου, προκειμένου να εμψυχώσει τους σκλαβωμένους Έλληνες και οι οποίες αναφέρονται στην ελευθερία των Ελλήνων από το «ξανθό γένος». Αναφερόμενος σε «ξανθό γένος» ο Πολυειδής εννοούσε μάλλον τους Γερμανούς, επηρεασμένος από την φιλία που είχε μαζί τους και μάλιστα όταν έγραψε τις προφητείες αυτές ζούσε στην Λειψία. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Αικατερίνη η Μεγάλη της Ρωσίας και παρουσίασε τους Ρώσους ως το «ξανθό γένος» που θα έσωζε τους Έλληνες, κάτι βεβαίως που στο παρελθόν δεν έγινε ποτέ, αντιθέτως όσες φορές η Ρωσία ασχολήθηκε με την Ελλάδα εις βάρος μας το έκανε. Όμως το γεγονός ότι οι Ρώσοι κάποια στιγμή έγιναν Ορθόδοξοι ενισχύει αυτές τις «προφητείες» οι οποίες έχουν ανασυρθεί τελευταία από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, έχουν διανθισθεί και ανακατευθεί λίγο και με δήθεν προφητεία του Αγίου Παϊσίου, ότι θα πάρουν οι Ρώσοι την Κωνσταντινούπολη και θα την δώσουν σε εμάς τους Έλληνες. Ας μην στηρίζουμε τις ελπίδες μας στον Χριστό αλλά στους Ρώσους και θα πάμε καλά. Θα φάμε που λέει ο λόγος με «χρυσά κουτάλια»!

Στην Deutsche Welle αναφέρεται ότι: «Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εκτιμούν τόσο πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο στην Ελλάδα». Η πραγματικότητα αυτή είναι δυστυχώς και οφείλεται και στους μύθους που προαναφέραμε.

Υποστηρικτές του Πούτιν υπάρχουν βεβαίως και στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως μεταξύ των Ορθοδόξων και όπως προαναφέραμε χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την άσχημη συμπεριφορά της Δύσης. Όμως επαναλαμβάνουμε, θέλουμε δεν θέλουμε εμείς αποτελούμε την Δύση και καιρός είναι να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Μαζί με εμάς, στην Δύση έχει στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον του και ο Πούτιν ο οποίος σε συνέντευξή του στο BBC είπε: «Η Ρωσία είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Και δεν μπορώ να φανταστώ τη χώρα μου σε απομόνωση από την Ευρώπη και αυτό που συχνά αποκαλούμε πολιτισμένο κόσμο». Με αυτά κι αυτά καταρρίπτεται ο ισχυρισμός περί μοναδικής ευθύνης της Δύσης. Κύριος υπαίτιος της καταστροφής που συντελείται σήμερα εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου είναι ο ίδιος ο Πούτιν και οι τσαρικές φιλοδοξίες του. Τον σιγοντάρει βεβαίως και ο Πατριάρχης του Ρωσικού Έθνους ο Μόσχας Κύριλλος σε αυτή του την προσπάθεια και λαμβάνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του συγκεκριμένου πολέμου καταγγέλλοντας   «δυνάμεις του κακού», «που πολεμούν την ενότητα» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Αν λοιπόν διαπιστώνουμε πως φταίει η Δύση καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας να την αναδομήσουμε και να την στρέψουμε προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι υποχρέωσή μας ως πολιτισμένων ανθρώπων αλλά και ως Χριστιανών. Εκ των πραγμάτων βεβαίως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Το ότι αντιτιθέμεθα στην άποψη πως για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο φταίει η Δύση, δεν σημαίνει πως τα βλέπουμε και όλα ρόδινα. Οι παθογένειες που έχει η Δύση είναι εκείνες που έχουν και οι κάτοικοί της και εφόσον στην συντριπτική πλειοψηφία οι δυτικοί είναι Χριστιανοί, άρα το θέμα αφορά κυρίως την Χριστιανοσύνη. Είμαστε οι Χριστιανοί όλοι μα όλοι ικανοί να αλλάξουμε τα πράγματα; Φρονούμε πως δυστυχώς όχι. Είναι πολλές οι αγκυλώσεις που έχουμε και ελάχιστες οι διαθέσεις για να τις σπάσουμε. Για να καταφέρουμε κάτι πρέπει να είμαστε οι Χριστιανοί ενωμένοι κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει ούτε μεταξύ των απολύτως ομοδόξων. Οι Χριστιανοί ίσως είμαστε οι μοναδικοί στον κόσμο, που δεν έχουμε καταφέρει να γιορτάζουμε από κοινού τα κορυφαία γεγονότα της Γεννήσεως και της Αναστάσεως του Κυρίου μας, τον οποίο αποδεχόμαστε ως Ιδρυτή και Αρχηγό της Πίστεως μας. Δεν υπάρχουν διαφορές μόνο μεταξύ των διαφόρων ομολογιών σε αυτό το θέμα, αλλά και μέσα στους ίδιους χώρους.

Και για να μην σπεύσουν πάλι κάποιοι και να μιλήσουν για Παγκοσμιοποίηση, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Οικουμενισμό κλπ., τολμούμε και το γράφουμε ξεκάθαρα πως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πείθουμε πλέον διότι υπάρχει απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Περίτρανο παράδειγμα οι Ορθόδοξοι Πούτιν και Πατριάρχης Κύριλλος. Όχι ότι δεν υπάρχουν και άλλοι, όμως αναφερόμαστε στους πρωταγωνιστές των τωρινών γεγονότων.

Ας πάψουμε λοιπόν να «αναθεματίζουμε» την Δύση και ας στραφούμε προς τους πραγματικούς υπαίτιους. Οι Χριστιανοί πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ειρήνης και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να φέρουμε την ιδιότητα του ειρηνοποιού που αποτελεί βασικό γνώρισμα του Χριστιανού εφόσον υποστηρίζουμε πολέμους και παρέχουμε άλλοθι ενδεδυμένο με χριστιανικό μανδύα σε αυτόν που τον κάνει.  

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ