17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ρωσόπληκτος θεολόγος κ. Βασίλης Ξυδιάς

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο ρωσόπληκτος θεολόγος κ. Βασίλης Ξυδιάς, σε άρθρο του στο ρωσοκίνητο kosmodromio, γιατί κατατέθηκαν δύο νομοσχέδια τις τελευταίες μέρες στην ουκρανική βουλή, σύμφωνα με τα οποία τίθεται εκτός νόμου η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», δηλαδή αυτή που υπάγεται «πνευματικά» στην Μόσχα και επικεφαλής της είναι ο μητροπολίτης Ονούφριος. 

Δεν έχει νόημα κάποια …απάντηση στον κ. Ξυδιά, διότι αναπνέει με τη Ρωσία του Πούτιν. Αρκούμαι σε μερικές γενικότερες παρατηρήσεις. 

«Έχει ο καιρός γυρίσματα», λέει ο λαός, οπότε ήρθε και η ώρα της εν Ουκρανία ρωσικής εκκλησιαστικής παρουσίας. Τριάντα χρόνια ήταν στη γωνία η από το 2019 Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. «Σχισματικοί», «αχειροτόνητοι», «καθηρημένοι», «ναζιστές» κ.ο.κ. θεωρούνταν. Τώρα, η βάναυση ρωσική εισβολή αντιστρέφει τα πράγματα. 

Ο κ. Ξυδιάς μας λέει το γνωστό αφήγημα ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, συμπλέοντας με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση μιας άλλης εκκλησιαστικής δομής, της «Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Ουκρανία» (OUC), στην οποία παραχώρησε καθεστώς αυτοκεφαλίας». 

Έχει ιδέα ο κ. Ξυδιάς και οι ομόφρονές του από πότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο πασχίζει για την εξεύρεση λύσης στο Ουκρανικό ζήτημα; Προφανώς, όχι. 

Έχει ιδέα πόσο οι Ουκρανοί πίεζαν το Φανάρι για την Αυτοκεφαλία τους, τουλάχιστον από το 2008, με ένταση; Σίγουρα όχι. 

Οπότε η εύκολη λύση είναι «οι Αμερικάνοι», για τον κ. Ξυδιά και τους ομοίους του. Ενώ οι Ρώσοι έχουν «ελευθέρα και ζώσα» Εκκλησία! Μα πόσο αστείος μπορεί να είστε αγαπητέ κ. Ξυδιά; 

Τα υπόλοιπα Αυτοκέφαλα που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι Αμερικάνοι τα υπαγόρευσαν, επίσης; Δεν έχετε ιδέα για ποιον θεσμό μιλάτε. 

Μας λέτε, ακόμη, ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας «υποτίθεται πως είναι αυτοκέφαλη, αλλά στην πραγματικότητα υπόκειται σε μια σειρά από διοικητικές εξαρτήσεις και ελέγχους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Για πείτε μας, συγκεκριμένα, ποιες είναι αυτές οι «εξαρτήσεις» και οι «έλεγχοι»; Για πείτε μας να μάθουμε κι εμείς. Είστε, τουλάχιστον, θλιβερός… 

Μέσα στη δίνη του πολέμου που προκάλεσε η «Αγία» Ρωσία σας και μόνο, εσείς …κόπτεσθε μήπως διωχθούν οι θιασώτες των εισβολέων! Γιατί, όσο κι αν δεν σας αρέσει, η εν Ουκρανία ρωσική εκκλησιαστική παρουσία αυτό είναι. Οι λεκτικές «καταδίκες» είναι πομφόλυγες, μπροστά στη συντελούμενη καταστροφή από τους Ρώσους σας. 

Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ, κ. Ξυδιά, και για την αποδοχή σας από την …έγκριτη (sic) εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος». Σας αναδημοσιεύει τελευταία δαψιλώς, βλέπω. Εύχομαι, με το καλό, και στην «Ελεύθερη Ώρα»!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ