24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κήρυγμα του Γερμανίας Αυγουστίνου κατά το Διορθόδοξο Συλλείτουργο την Κυριακή της Ορθοδοξίας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΙΑ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ

ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

(Συλλείτουργο των Επισκόπων της Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης στη Γερμανία)

Ντύσσελντορφ, 13 Μαρτίου 2022

Αγαπητοί Συν-Αδελφοί στην Επισκοπική Διακονία, Αιδεσιμότατοι Πατέρες,

Αγαπητοί Αδελφές και Αδελφοί, Αγαπητά Τέκνα,

Όπως κάθε έτος, εορτάζουμε οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι της χώρας μας, μαζί με εσάς, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μόνο που αυτήν τη φορά είναι τα πάντα διαφορετικά διότι οι ειδήσεις που φτάνουν σε εμάς από την κατά πλειοψηφία ορθόδοξη Ουκρανία μας έχουν τρομάξει και αναστατώσει. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή μπροστά σε έναν άγριο πόλεμο για τον οποίο δεν φταίνε, μπροστά στην επιθετικότητα και σε μια καταφανώς ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο εισβολή.

Ο ίδιος ανήκω σε μια γενιά, η οποία έζησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θυμάται ακόμα τον τρόμο και τον πόνο του πολέμου! Ήταν και είναι γι’ αυτό αδιανόητο για εμένα, αυτό το τόσο τρομακτικό για τη δική μου γενιά γεγονός, να πρέπει τώρα να το ξαναζήσω. Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί εξ υμών, αγαπητά μέλη αυτής της Συνάξεως, συνέβη να έχετε στην ζωή σας την εμπειρία του πολέμου.

Ένας μεγάλος πνευματικός Πατήρ των ημερών μας είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία: δεν γνωρίζουμε τα πάντα  για τις συγκρούσεις αυτού του κόσμου και δεν χρειάζεται επίσης να τις γνωρίζουμε. Προσευχόμαστε απλώς, με μια καρδιά που συναισθάνεται, για την ειρήνη του κόσμου και για όλους. Δεν παίρνουμε τις μέρος κάποιου, διότι κάθε πλευρά θα είναι υπεύθυνη για εγκλήματα και εμείς δεν επιθυμούμε να λάβουμε μέρος σε αυτά τα εγκλήματα και να καταδικαστούμε γι’ αυτό. Όταν προσευχόμαστε για εκείνους που έχουν περισσότερο άδικο παρά δίκαιο, τότε εκπληρώνουμε την εντολή να αγαπάμε και τους εχθρούς μας. Και όταν προσευχόμαστε για εκείνους που έχουν περισσότερο δίκαιο απ’ ότι άδικο, τότε καλώς πράττουμε. Αυτά είναι τα λόγια του Πατρός Ζαχαρίου από το γνωστό Μοναστήρι στο Έσσεξ στη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι σωστό το ότι δεν παίρνουμε το μέρος κάποιου, θα προσέθετα δε ωστόσο ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα επίσης για το λόγο, ότι η Εκκλησία έχει ήδη διαλέξει πλευρά από την ίδρυσή Της. Είναι πάντοτε, όταν είναι η Εκκλησία του Χριστού, με την πλευρά των καταπιεσμένων, αυτών που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, στο πλευρό των ειρηνιστών και των ειρηνοποιών, των χηρών και των ορφανών, των αδικουμένων και των πτωχών. Η προσευχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο και να σωθούν άπαντες. Ναι, η Εκκλησία προσεύχεται επίσης για τους άρχοντες, τους έχοντας εξουσία όπως λέγεται στη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. «Μνήσθητι Κύριε πάσης Ἀρχῆς καὶ Ἐξουσίας, τῶν ἀδελφῶν ἡμῶν τῶν ἐν τῷ Παλατίῳ καὶ παντὸς τοῦ Στρατοπέδου. Τοὺς ἀγαθοὺς ἐν τῇ ἀγαθότητί σου διατήρησον, τοὺς πονηροὺς ἀγαθοὺς ποίησον ἐν τῇ χρηστότητί σου».

Η προσευχή μας λοιπόν εμπεριέχει όλους, όσοι φέρουν ευθύνη στην πολιτική και την κοινωνία χωρίς περιορισμό. Και το ίδιο χωρίς περιορισμό είμαστε υποχρεωμένοι στην αλήθεια, να παραμένουμε στην αλήθεια και να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια. Ζούμε, δόξα τω Θεώ, σε μια ελεύθερη χώρα, όπου η αλήθεια μπορεί να λέγεται ελεύθερα και σταθερά. Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι δυνατό παντού στον κόσμο και θυμάμαι, την εποχή πριν την πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη, όταν ένας Αδελφός Επίσκοπος από την άλλωστε Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιούσε την τρομερή λέξη «μαρτύριο του ψεύδους», για να περιγράψει την κατάσταση της Εκκλησίας στην πατρίδα του.

Ο Θεός μας έθεσε εδώ, σε τούτον τον τόπο, έτσι ώστε να διακονούμε το εμπεπιστευμένο εις ημάς ποίμνιο, όση ημίν δύναμις και όπως εδώ και σήμερα είναι δυνατόν. Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι στη Γερμανία, οι οποίοι είχαν χτες εδώ την εαρινή τους Σύναξη, είναι σύμφωνοι ότι, η Μαρτυρία μας, Μαρτυρία της ΜΙΑΣ, Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, πρέπει να μείνει αξιόπιστη σε τούτη τη Χώρα. Γι’ αυτό εξαπολύθηκε στη Σύναξή μας ένα Μήνυμα της Ορθόδοξης Επισκοπικής Διάσκεψης, στο οποίο διαπιστώνουμε ότι ο πόλεμος δεν δύναται και δεν επιτρέπεται να αποτελεί μέσον για την προώθηση  πολιτικών σκοπών. Ως Ορθόδοξοι Επίσκοποι στη Γερμανία καταδικάζουμε την εισβολή και τον ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο πόλεμο στην Ουκρανία και καλούμε σε ειρήνευση και κατανόηση. Στηρίζουμε το κάλεσμα των Ρώσων Επισκόπων στη Γερμανία, μια πρόσκληση σε προσευχή και σε έμπρακτη βοήθεια για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και για τους πρόσφυγες. Παρακαλούμε όλους τους ορθόδοξους πιστούς στη Γερμανία στοιχηθούν στη ενότητα των Ενοριών και Επισκοπών μας στη Γερμανία. Και τέλος ευχαριστούμε όλες τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και όλες τις κρατικές δομές που βοηθούν τους Ουκρανούς εμπεριστάτους και πρόσφυγες.

Κάτι ακόμα. Συχνά ακούγεται η κατηγορία: Και τι είπατε εσείς πριν πενήντα χρόνια για την Κύπρο; Γιατί σιωπήσατε στη σύγκρουση στο Κόσοβο; Τι είπατε για τον πόλεμο στην Αρμενία; Ή στη Συρία; Ή στην Παλαιστίνη;

Αλλά εδώ σήμερα δεν πρόκειται για ένα απολογισμό, για μια αποτίμηση προηγουμένων αστοχιών και δεν πρόκειται επίσης για μια σύγκριση, στάθμιση διαφορετικών εμπειριών της οδύνης. Διότι αγαπητή Κοινότητα, για εμάς τους Ιερείς και Επισκόπους είναι πολύ σημαντικό, ότι δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαστε Λειτουργοί του Υψίστου, που σημαίνει ότι τελούμε τη Θεία Λειτουργία για όλον τον κόσμο. Προσευχόμαστε ώστε ο Κύριος να εξαλείψει κάθε πόνο, επίσης όμως και για να δείξουμε συμπάθεια. Διότι δεν είναι η ώρα να κουνάμε το δάκτυλο, αλλά της ταπεινής γονυκλισίας ενώπιον του Χριστού, του Άρχοντος της Ειρήνης. Είναι η αναγνώριση της δικής μας ενοχής και η συνεχώς εκ νέου αρχή Μετανοίας.

Αυτή είναι λοιπόν η αληθής Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους και να χαρίζει σε όλους μας ειρήνη. Αμήν.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ