16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Συμεών Σολταρίδης για το Μέγα Ρεύμα (Βίντεο)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Γ΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων / Ιανουάριος – Ιούνιος 2022

8 Μαρτίου 2022

Συμεών Σολταρίδης – Μέγα Ρεύμα: Το ιστορικό προάστιο της Πόλης

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος: Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου & Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Συμεών Σολταρίδης

Γεννήθηκε στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου το 1952 κι εκεί τελείωσε τις λεγόμενες εγκύκλιες σπουδές του. Φοίτησε στην Αστική Σχολή Μεγάλου Ρεύματος, στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στο Λυκειακό Τμήμα της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μετά την απαγόρευση λειτουργίας του τμήματος της Ακαδημίας στάλθηκε υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ΄ όπου το 1995 αναγορεύτηκε διδάκτωρ στον τομέα της θρησκειολογίας με εξειδίκευση στην ιστορία των Μουφτειών της Δυτικής Θράκης. Μεταξύ άλλων εργάστηκε ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επί 25 χρόνια ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ των Αθηνών. Συμμετείχε σε δημοσιογραφικές αποστολές στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και μετέβη στις δύο φάσεις του πολέμου του Κόλπου στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο ως ανταποκριτής. Εξελέγη Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορία και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Συνέγραψε 15 βιβλία και μελέτες, συμμετείχε σε ημερίδες και συνέδρια και μετέφρασε την ομιλία του Κεμάλ Ατατούρκ, το Nutuk, που εκφώνησε μέσα στην τουρκική Βουλή.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ