21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πλήθος Ελλήνων και Ουκρανών Ορθοδόξων προσευχήθηκαν στη Βοστώνη για την κατάπαυση του πολέμου

14 Μαρτίου 2022

Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πλήθος Ελλήνων και Ορθοδόξων Ουκρανών γέμισε τον Ορθόδοξο Ουκρανικό Ναό της Βοστώνης στο προάστιο Jamaica Plain της Βοστώνης και ανέπεμψαν θερμές ευχές και προσευχές για την κατάπαυση του πολέμου ενάντια στον ένθεο και αθώο Ορθόδοξο Ουκρανικό Λαό από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδίμηρο Πούτιν.

Το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας τελέστηκε πανορθόδοξος Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, με την κανονική άδεια και ευλογία του Μητροπολίτη Αντωνίου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και με τη συμμετοχή είκοσι δύο ιερέων από την μείζονα περιοχή της Βοστώνης, η πλειάδα των οποίων προερχόταν από τη Μητρόπολη Βοστώνης.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ανάμεσα στα άλλα ανέφερε πως «συγκεντρωθήκαμε απόψε  για να γιορτάσουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Για να γιορτάσουμε τον θρίαμβο του αληθινού και τεκμηριωμένου δόγματος ενάντια στο λάθος και την αίρεση τα οποία απείλησαν τα θεμέλια της Εκκλησίας αναρίθμητες φορές. Γιορτάζουμε την νίκη της Ορθόδοξης σκέψης κεκαθαρμένης στο χωνευτήρι της ιστορίας».

Σε άλλο σημείο είπε πως «γιορτάζομε την αναστήλωση των ιερών εικόνων ως μοναδικών χαρακτηριστικών της Ορθόδοξης ευσέβειας και πίστης. Δεν συγκεντρωθήκαμε προκειμένου να ασχοληθούμε με έναν συναισθηματικό χαιρετισμό του παρελθόντος. Η Ορθόδοξη Πίστης μας δεν είναι ένα απομεινάρι των περασμένων αιώνων, αλλά μία πρόκληση για μας να μαρτυρήσουμε την αλήθεια στους δικούς μας καιρούς».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος υπογράμμισε πως «η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία του Χριστού. Προδομένη. Καταδικασμένη. Σταυρωμένη, αλλά πάντοτε Αναστημένη διά μέσου των αιώνων. Δεν είναι η Ορθοδοξία προδομένη, καταδικασμένη και σταυρωμένη στους καιρούς μας; Φοβάμαι πως έχομε ελάχιστο λόγο να θριαμβολογούμε αυτές τις μέρες για την Ορθοδοξίας καθώς βλέπουμε Ορθοδόξους να σκοτώνουν Ορθοδόξους…Που έχομε Πατριάρχες οι οποίοι δεν είναι σε κοινωνία μεταξύ τους.

Πριν τρεις εβδομάδες η Ρωσία ξεκίνησε μία άδικη και βίαιη εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεντρωθήκαμε απόψε για προσευχηθούμε για τη ζωή όλων εκείνων των ανθρώπων που έχουν τραυματισθεί από αυτή την κτηνώδη επίθεση. Οι επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας έχουν γίνει αισθητές σ’ ολόκληρη την Ουκρανία και πραγματικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Γινόμαστε μάρτυρες μιας υπερμεγέθους τραγωδίας ανθρώπινου βασανισμού. Θρηνούμε ιδιαίτερα τον θάνατο αθώων παιδιών».

Τόνισε ότι «απόψε αναπέμπουμε προσευχές για ολόκληρο τον Ουκρανικό Λαό. Για εκείνους τους πιστούς της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας και για εκείνους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας. Προσευχόμαστε για τους Ουκρανούς Καθολικούς και τις κοινότητες των Εβραίων Ουκρανών.  Για εκείνους οι οποίοι ανήκουν σε κάποια Θρησκεία και εκείνους που δεν έχουν Θρησκεία. Για όλους που βρίσκονται σε τρομερές περιστάσεις του πολέμου.

Καθώς παρακολουθούμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση εμπνεόμαστε από το απίστευτο κουράγιο του Ουκρανικού Λαού, ο οποίος αντιμετωπίζει το τρομερή επίθεση με ανδρεία. Εμπνεόμαστε από την γενναιότητα χιλιάδων αδελφών Ρώσων οι οποίοι διακινδυνεύουν την ελευθερία τους και ίσως και τη ζωή τους καθώς διαμαρτύρονται γι’ αυτή την απρόκλητη βάρβαρη επίθεση».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ