19.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων για την «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης με επιστολή του στους Άρχοντες και φίλους των αναφορικά με την «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία τους ζητά να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Ο Δρ. Λυμπεράκης στην επιστολή  του ανάμεσα στα άλλα αναφέρει πως «καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μεταφερθεί μέσα στην περιοχή της Ουκρανίας και οι εντάσεις είναι πιο υψηλές από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας όπως όλοι μας προσευχηθούμε θερμά όσο ποτέ άλλοτε για ειρήνη στην Ουκρανία και γενικότερα στον κόσμο».

Σε άλλο σημείο ο Δρ. Λυμπεράκης, ο οποίος ως γνωστόν είναι γιος ιερέως, υπογραμμίζει πως «ζητώ επειγόντως από όλους τους Αρχοντες και τις αγαπητές οικογένειες τους να εξοικονομούν καθημερινώς λίγο χρόνο και να προσεύχονται στον ελεήμονα Κύριο και στην Παναγία Μητέρα του να διαλυθούν τα σύννεφα  του πολέμου πάνω από την Ουκρανία και να προστατεύσουν και ενδυναμώσουν τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο και όλους τους Ορθόδοξους πιστούς της χώρας».

Τονίζει ότι «ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είναι ισχυρός θιασώτης της θρησκευτικής ελευθερίας και κορυφαίος υπερασπιστής της εκκλησιαστικών και κανονικών προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο οποίος τιμήθηκε με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2019 για τις ηρωικές του προσπάθειες για τα προαναφερθέντα θέματα».

Σε άλλο σημείο ο Δρ. Λυμπεράκης λέγει «ας θυμηθούμε πως στις 6 Ιανουαρίου του 2019, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, καθιερώνοντας επισήμως την δέκατη Πέμπτη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο».

Αναφέρθηκε στην ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου ο οποίος είπε ότι «σηματοδοτεί την είσοδο σε μια περίοδο μετάνοιας, νηστείας και άσκησης καθ᾽ οδόν προς το Άγιον Πάσχα, και επεσήμανε ότι αυτή την στιγμή καλούμαστε όλοι να προσευχηθούμε με θέρμη και εγκαρδίως για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία.

Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι οφείλουμε απερίφραστα να αντιταχθούμε στο ενδεχόμενο “ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής και της στρατιωτικοποίησης των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.”

“Κάνουμε έκκληση για διαρκή ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη στην περιοχή. Η ειρήνη είναι θέμα επιλογής και πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλων των δυνάμεων οι οποίες εμπλέκονται σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο γεωπολιτικό πλαίσιο. Καθήκον όλων μας είναι να προσευχόμαστε και να συμβάλλουμε ενεργά για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και για τον άνευ όρων σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Η σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να είναι αναπόφευκτη σε αυτόν τον πεπτωκότα και κλυδωνιζόμενο κόσμο, αλλά θα πρέπει να αντιταχθούμε με όλο μας το είναι στον πόλεμο και τη βία».

Ο Δρ. Λυμπεράκης κατέκλυσε την επιστολή του λέγοντας «ας ακούσουμε το κάλεσμα του Παναγιωτάτου και ας προσευχηθούμε ενθέρμως για την Ουκρανία τώρα».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ