19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος σε Βόρεια Ελλάδα, Άγιον Όρος και Κωνσταντινούπολη

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μέσω της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής έγινε η ανακοίνωση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα επισκεφθεί τη Ροδόπη και θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών κι Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), όπως έγραψε η ιστοσελίδα της ERTnews.gr.

Συγκεκριμένα, η είδηση της ERTnews.gr. έχει ως εξής:

«Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος θα επισκεφτεί τη Ροδόπη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, την Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022, στις 17:00, θα τελεστεί Δοξολογία για την υποδοχή του.

Ειδικότερα, η Δοξολογία θα τελεστεί στον ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Στις 19:30 της ίδιας ημέρας θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών κι Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.

Την Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας της Μαρωνείας, σε πλατεία ‘Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ’. Επρόκειτο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης, για μια πράξη τιμής και μνήμης στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη του Μαρωνείτου».

Στο γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» προς τον Αρχιεπίσκοπο το πρωί της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου «είναι δυνατόν να ενημερωθούμε αναφορικά με την επίσκεψή σας στην Ελλάδα; Από πότε μέχρι πότε; Πού, για ποιο σκοπό; Ποιοι στη συνοδεία;», ο Αρχιεπίσκοπος μας έστειλε το αναλυτικό πρόγραμμα του ταξιδιωτικού γραφείου ICloud Tours (itinerary) με τη σημείωση «Αυτό είναι το γενικό πρόγραμμα. Κάποιες λεπτομέρειες ενδέχεται να αλλάξουν».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρόγραμμα του ταξιδιωτικού πρακτορείου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τη συνοδεία του αναμένεται να αναχωρήσουν την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ της Νέας Ιερσέης με την αεροπορική εταιρεία Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης για Θεσσαλονίκη όπου θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Electra Palace Hotel». Το Σάββατο θα περιηγηθούν σε θρησκευτικά μνημεία, ναούς και μοναστήρια, ενώ το πρωί της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα προστεί της Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα οι άνδρες θα αναχωρήσουν για την Ουρανούπολη από όπου με ιδιωτικό σκάφος θα μεταβούν στο Αγιο Ορος, θα επισκεφθούν τη Μονή Ξενοφώντος, Βατοπαιδίου και άλλες Μονές, ενώ οι γυναίκες θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη και τη Δευτέρα θα επισκεφθούν τον τάφο του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και του Αλέξανδρου, του 4ου γιου του Μ. Αλεξάνδρου.

Την Τετάρτη στις 2 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και οι άνδρες θα αναχωρήσουν από το Αγιο Ορος με ιδιωτικό σκάφος και θα μεταβούν στην Κομοτηνή όπου θα συναντήσουν τις γυναίκες. Το εσπέρας, στις 7, θα γίνει η τελετή απονομής Επίτιμου Διδακτορικού στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο από το Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ και θα αναχωρήσουν για Κωνσταντινούπολη. Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα επισκεφθούν την περιοχή του Μεγάλου Ρεύματος και με ιδιωτικό σκάφος θα μεταβούν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου θα επισκεφθούν την Αγία Σοφία, τον Ιππόδρομο, την Παναγία των Βλαχερνών, τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή.

Την Κυριακή θα εκκλησιαστούν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου της Λειτουργίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ενώ μετά τη Λειτουργία θα γίνουν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου θα αναχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εικοσιπενταμελής είναι η συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, για την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, Άγιο Όρος και Κωνσταντινούπολη.

Ο «Ε.Κ.» αποκαλύπτει τα ονόματα της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου:

His Eminence Archbishop Elpidophoros of America
Stamkopoulos/Telemachos or Telemachos (Fr. Gregory)
Papiris/Fotis (Fr. Dionysios)
Antokas/James Fr.
Antokas/John Mames
Athas /John Michael Dr.
Athas/Michael John
Thomas/John
Thomas/Nikolaos George
Thomas/Alexandros Ioannis
Thomas/Maximos Ioannis/Moutis/George
Tsougarakis/George Antonios -Αρχων (Νομ. Σύμβουλος Αρχιεπ. Αμερικής)
Tumazos/Charles John
Callimanis/John – Αρχων – Αντιπρόεδρος Τραπέζης
Mavromihalis’Paul Petro
Makris/Peter (πεθερός του παπα-Θεοφάνη, μεγ. Επιχειρηματίας και χορηγός
Makris /Theofanis K. Fr. (π. Θεοφάνης Κατσικλής)
Zaharas /George Peter (ARCHON)
Stulting Jr /Claude Norris
Balidis/Nikos (ARCHON)
Συμεών Πασχαλίδης (Πρόεδρος Πατριαρχικού Ιδρύματος, Πρόεδρος Θεολογικής Σχολής Θες/κης
Π. Βασίλειος Λιβανίδης
Δύο κοσμικοί από Θεσσαλονίκη

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ