12.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διάλεξη της Ιόλης Βιγγοπούλου για ευρωπαίους περιηγητές στην Πόλη (Βίντεο)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Γ΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Ιανουάριος – Ιούνιος 2022

11 Ιανουαρίου 2022

Ιόλη Βιγγοπούλου, “Ευρωπαίοι Περιηγητές στην Πρωτεύουσα δύο Αυτοκρατοριών, ο χώρος, τα μνημεία, οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τα περιηγητικά έργα κυρίως του 19ου αιώνα”.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου
Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το 1956. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Aθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι (2000). Εργάστηκε είκοσι επτά χρόνια ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία (κείμενα και εικονογραφικό υλικό). Oι μελέτες, οι δημοσιεύσεις, η συνεργασία της και με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό αφορούν θέματα τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε ερευνητικές ομάδες με επιτόπια δραστηριότητα, στην επιστημονική υποστήριξη και οργάνωση εκθέσεων και στην συγκρότηση διαδικτυακών τόπων, όλα με αντικείμενο τα περιηγητικά έργα. Από το 1980, είναι πάντα ενεργή, κατά περιόδους πιο συστηματικά, σε ξεναγήσεις και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε Έλληνες και αλλοδαπούς, στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Aσχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία, με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ