18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης τίμησε τον καθηγητή της Σχολής του Τιμίου Σταυρού Ηλία Πατσαβό

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης απένειμε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα στον συνταξιούχο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ο οποίος υπηρέτησε ευόρκως επί μακρά σειρά ετών στον κλάδο του Κανονικού Δικαίου και επίσης του Προγράμματος της Πρακτικής Εξάσκησης γνωστό ως Field Education, το οποίο και ανέδειξε.

Η απονομή αυτής της υψηλής και σπάνιας τιμής προς Ορθόδοξο καθηγητή Θεολογίας έγινε στα πλαίσια του διήμερου συνεδρίου της πεντηκοστής επετείου από την καθιέρωση της Συγκλήτου των καθηγητών του Κανονικού Δικαίου του Ινστιτούτου.

Ο επιφανής καθηγητής Ηλίας Πατσαβός έχει διακριθεί στον κλάδο του Κανονικού Δικαίου και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κανονικού Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών, θέση την οποία κατείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ειρήσθω εν παρόδω ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σπούδασε στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο από το 1963 έως το 1968 και έγραψε τη διατριβή του, σχετικά με την Κωδικοποίηση των Ιερών Κανόνων και τις Κανονικές Αρχές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ivan Žužek.

Επισημαίνεται ότι ο καθηγητής Ηλίας Πατσαβός έχαιρε της αγάπης και της εκτίμησης των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής, στους οποίους συμπεριφερόταν με απλότητα και προσήνεια και τους βοηθούσε τόσο ακαδημαϊκά, όσο και στο πρόγραμμα της πρακτικής τους εξάσκησης.

Ο σημερινός κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής π. Γεώργιος Παρσένιος, ο οποίος ήταν ακαδημαϊκός βοηθός του καθηγητή κ. Πατσαβού κατά τα έτη της μαθητείας του στη Θεολογική Σχολή Βοστώνη δήλωσε πως «οι φοιτητές και οι συνάδελφοι του Δρα Πατσαβού γνωρίζουν πολύ καλά τις πολλές εξαιρετικές ικανότητες, τις προσωπικές και τις ακαδημαϊκές. Χαιρόμαστε που βλέπουμε και εκείνοι εκτός του ιδρύματος μας αναγνωρίζουν επίσης πως είναι άνθρωπος άξιος της μεγάλης και κορυφαίας αναγνώρισης».

Παραλαμβάνοντας το επίτιμο διδακτορικό ο καθηγητής Ηλίας Πατσαβός, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «αισθάνομαι τιμή γι’ αυτή την πράξη της αναγνώρισης, την οποία βλέπω περισσότερο ως τιμή της Σχολής που αντιπροσωπεύω παρά ως τιμή του προσώπου το οποίο ίσταται ενώπιον σας. Λαμβάνοντας αυτή την τιμή, πιστεύω ότι τιμάται επίσης η Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολής του Τιμίου Σταυρού με την ανάπτυξη της σχέσης της με το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο».

Από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια γνωστή ως Βικιπαίδεια, αντλούμε τις πληροφορίες, πως «το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο (Ανατολικό) είναι ένα καθολικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που βρίσκεται στη Ρώμη. Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας σχολής ανωτάτων σπουδών υπέρ του Ανατολικού Χριστιανισμού ήταν στις προθέσεις της Καθολικής Εκκλησίας επί της αρχιεροσύνης του Πάπα Λέοντα ΙΓ΄, αλλά υλοποιήθηκε μόνο το 1917 από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΕ΄ (1914-1921). Το Ανατολικό αποτελεί μέρος ενός Consortium μαζί με το Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο (που ιδρύθηκε το 1551) και το Παπικό Βιβλικό Ινστιτούτο (ιδρύθηκε το 1909), που βρίσκονται επίσης στη Ρώμη. Και τα τρία θεσμικά όργανα διέπονται από την Εταιρεία του Ιησού (Ιησουίτες). Το Ανατολικό εξαρτάται από την Αγία Έδρα, αλλά η διοίκηση του ανατίθενται στην Εταιρεία του Ιησού. Ο Μέγας Καγκελάριός του είναι ο Επίτροπος της Εκκλησίας των Ανατολικών Εκκλησιών και ο Μέγας Αντικαγκελάριος είναι ο Ανώτατος Γενικός Ηγούμενος της Εταιρείας του Ιησού, ενώ η Εκκλησία για την Καθολική Εκπαίδευση είναι το τμήμα από το οποίο εξαρτάται η έγκριση των πανεπιστημιακών προγραμμάτων του Ανατολικού».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ