15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εκκλησία μέχρις αιμάτων

Ελένη Όλγα Κυρανάκη

Κοιτάζω την εικόνα του Νυμφίου Χριστού, με το ακάνθινο στέφανο να τρυπάει το δέρμα του προσώπου του Υιού του Θεού, και προσπαθώ να αισθανθώ ένα απειροελάχιστο από τον πόνο του Χριστού μας, όταν το αίμα κυλά στο μέτωπό Του.

Ποιος είσαι Κύριε που σε ψάλλουν «Ο Νυμφίος της Εκκλησίας»;

Ποια Εκκλησία νυμφεύθηκες;

Είσαι Ένας, ή Πολλοί;

Είσαι Πρώτος χωρίς Δεύτερο; Ή Πρώτος με Δεύτερο, Πέμπτο, Δέκατο Πέμπτο;

Ζεις μέσα στους Δώδεκα, στους Εβδομήκοντα, ή στους Εκατόν Είκοσι στο Υπερώο της Πεντηκοστής;

Ζεις, διαχρονικά στους αιώνες, μέσα σε όλους τους 270 Πατριάρχες της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης; Ζεις μέσα στους, δεν γνωρίζω πόσους, Πάπες των Λατίνων; Ζεις μέσα στους λοιπούς Προκαθημένους Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών;

Ζεις, υπάρχεις, αναπαύεσαι μέσα σε ότι Σου προσφέρει η ανθρώπινη λατρεία;

Υπάρχει άραγε κάτι που να Σε εμποδίσει να δώσεις το Σώμα Σου και το Αίμα Σου; Τίποτε;

Πως είναι δυνατόν με όλα αυτά που συμβαίνουν; Εμφύλιος μέσα στην Εκκλησία Σου. Αιρέσεις. Διαφορετικές θεολογικές και άλλες προσεγγίσεις και ερμηνείες. Διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικοί τρόποι λατρείας. Σχίσματα. Οργή, θυμός, εκδίκηση, λόγια, λόγια, λόγια, τόσο ανθρώπινα και λογικά, σύμφωνα με την προσωπική λογική του καθενός, ενώ όλοι προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές «εκκλησιολογικά». Διοικητικές και οικονομικές ανάγκες, συμφέροντα Εκκλησιών, και Εσύ, πάντα Έτοιμος:

«[…]σφαγιασθῆναι καί δοθῆναι εἰς βρῶσιν τοῖς πιστοῖς[…]»,

ενώ, εμείς οι πιστοί, τολμούμε και τρώμε και πίνουμε Σώμα και Αίμα Θεού, ανέτοιμοι να θυσιάσουμε λίγο από τον μικρό μας εαυτό. Χωρίς φόβο Θεού, χωρίς να νοιώθουμε ούτε στο ελάχιστο αυτό που ένοιωσε ο Τίμιος Πρόδρομος όταν κλήθηκε να Σε βαπτίσει, απλά και μόνο ακουμπώντας την Κορυφήν Σου με το δάκτυλό Του:

«Τήν χεῖρά σου την ἀψαμένην, την ἀκήρατον Κορυφήν τοῦ Δεσπότου  […]».

Έλα, Πνεύμα Άγιο:

«Βασιλεῦ Οὐράνιε, Παράκλητε, το Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καί τά πάντα πληρῶν […]»,

βοήθησέ μας να αισθανθούμε την Μεγάλη Δωρεά της Εκκλησίας Σου, να αγαπήσουμε περισσότερο τον πραγματικά Ταπεινό Υιό του Θεού.

Σε παρακαλούμε, Κύριε, διατήρησε την ενότητα της Εκκλησίας Σου, έχουμε ανάγκη από την Αγία Μεγάλη Οικογένειά Σου, για να μπορούμε να βλέπουμε Εσένα, μέσα στον άλλο.

Ενώ ο λαός ψάλλει:

ΑΜΗΝ  

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ