20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στον Πατριάρχη

«Άφατη χαρά μας διακατέχει που η Θεία Χάρις μας επέτρεψε να βρεθούμε σήμερα εδώ στην πάλαι ποτέ βασιλεύουσα, στην πόλη-κόσμημα του κόσμου και φάρο της Ορθόδοξης Οικουμένης, για να συνεορτάσουμε μαζί σας την θρονική εορτή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και να πανηγυρίσουμε και εμείς, ταπεινοί προσκυνητές, την συμπλήρωση 30 ετών ευκλεούς διακονίας σας στον μαρτυρικό Οικουμενικό θρόνο».

Με αυτά λόγια αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως μετά το πέρας της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας για την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε επίσης ότι «γνωστό τοις πάσι το πολυσχιδές έργο σας, που είναι αντάξιο των μεγάλων προκατόχων σας υπό συνθήκας, ωστόσο, αντίξοες και ενίοτε καταθλιπτικές. Κι όμως, με την ακράδαντη Πίστη σας, την ισχυρή Αποφασιστικότητά σας και την ακαταπόνητη Εργασία σας, καταφέρατε να «κινήσετε» ακόμη και όρη δυσκολιών. Ο Οικουμενικός θρόνος, επί της σοφής ποιμαντορίας σας εξέπεμψε φως ελπίδας και πνευματικής ανάτασης προς όλους τους Ορθοδόξους σε καιρούς χαλεπούς.Συνάμα εμπέδωσε την κομβική θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε ανατολή και δύση, σε όλες τις ηπείρους, καθώς το Φανάρι αναδείχθηκε σε δρώντα παράγοντα της διεθνούς σκηνής.Γνωρίζουμε καλά ότι όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με απερίγραπτους κόπους, με ατελείωτες ώρες ημερόνυχτης εργασίας, με σφοδρές αντιθέσεις και υπόγειες υπονομεύσεις από διαφόρους κύκλους και κέντρα. Παρ’ όλα αυτά εσείς παραμείνατε ορθός προμαχώνας των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού θρόνου, υπερασπιστής δισχιλιετιών παραδόσεων. Τύχη αγαθή μου επεφύλαξε το προνόμιο και την χαρά να σας έχω παρακολουθήσει από τα πρώτα σας βήματα στην πατριαρχική σας διακονία. Και έχω άμεση γνώση των όσων έχετε κατορθώσει, και πρωτίστως το πώς φθάσατε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στην Μικρά Ασία

Θα ξεκινήσω από την ανεκτίμητη προσφορά σας στην ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας. Στις λειτουργίες στην Τραπεζούντα, όπου επαναλειτούργησε η Παναγία Σουμελά, έπειτα από 88 έτη και στην Ιωνία, όπου, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά μετά το 1922 και τον ιερομάρτυρα Χρυσόστομο, ποιμαίνει την μητρόπολη Σμύρνης επιχώριος Μητροπολίτης.

Και βεβαίως στην αγιοτόκο Καππαδοκία, την γη των Πατέρων της Εκκλησίας, απ’ όπου έλκω κι εγώ καταγωγή. Εκεί όπου μετά από σχεδόν έναν αιώνα ακούστηκε ο λόγος του Θεού στις λαξευτές εκκλησιές, που ύμνησε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Με τη σοφή ποιμαντορία σας μας δώσατε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε στο ιερό καθήκον προς τους προγόνους μας, που έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο με το παράπονο του ξεριζωμού.

Το ίδιο, όμως, ανεκτίμητη είναι η προσφορά σας προς την δική σας γενέθλια γη, την αγαπημένη σας Ίμβρο, όπου και πάλι ακούγονται οι χαρούμενες φωνές των παιδιών στο προαύλιο του σχολείου που άνοιξε μετά από 50 χρόνια, και όπου οικογένειες Ιμβρίων επιστρέφουν και εγκαθίστανται στην πατρίδα τους.

Λόγος αλήθειας και σύνεσης

Ο Οικουμενικός Θρόνος επί των ημερών σας απέκτησε αναβαθμισμένο κύρος σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό συνέβη διότι δεν αμελήσατε να προβάλλετε τον λόγο της αληθείας, της σωφροσύνης, της σύνεσης, αλλά και της παρηγορίας για τα δεινά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα τη θέση που λάβατε για την δοκιμασία της πανδημίας, από την οποία ταλανίζεται σύμπασα η ανθρωπότητα, λέγοντας ότι αυτό που κινδυνεύει σήμερα δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί. Θέσατε με τον πιο εύγλωττο τρόπο το σημείο ισορροπίας μεταξύ επιστήμης και πίστης, παραμερίζοντας τις πλάνες που ταλαιπωρούν μερίδα συμπολιτών μας, με οδυνηρές μάλιστα συνέπειες. Το ίδιο έχετε πράξει και με την διαχρονική έγνοια σας για το φυσικό περιβάλλον, το οποίο εξαιτίας των αλόγιστων επιλογών του ανθρώπου, του υπερκαταναλωτισμού του και της λανθασμένης αντίληψης ιδιοκτησίας η οποία τον διακατέχει για όσα τον περιτριγυρίζουν, οδηγεί την κατάσταση σε σημείο μη επιστροφής.

Ενότητα της Ορθοδοξίας

Αδιαμφισβήτητα, ανάμεσα στα έργα τα οποία έχετε επιτελέσει ξεχωρίζουν αυτά για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όλοι γνωρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες που έχετε καταβάλλει, ως Οικουμενικός Πατριάρχης και ως πρώτος μεταξύ ίσων, η Ορθοδοξία να ξεπεράσει τα όσα προβλήματα την υπονόμευαν και να βαδίσει στον 21ο αιώνα ενωμένη και ισχυρή για να επιτελέσει την πνευματική αποστολή της, σε έναν κόσμο που φαίνεται να πορεύεται χωρίς πνευματική πυξίδα. Κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός, σε αυτήν την προσπάθειά σας, συνιστά αναμφίβολα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έλαβε χώρα στην Κρήτη το 2016. Ένα γεγονός που είχε προηγούμενό του μόνον πριν από 1300 έτη. Δυστυχώς, στις ειλικρινείς προθέσεις σας δεν υπήρξε από παντού η ανάλογη ανταπόκριση. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι τα θεμέλια της ενότητας της Ορθοδοξίας έχουν ήδη τεθεί και είναι ακλόνητα. Μην έχετε αμφιβολία Παναγιότατε ότι μια μέρα και οι απέχοντες θα μνημονεύουν τον Βαρθολομαίο για την Σύνοδο της Κρήτης και τα διαχρονικά μηνύματά της».

Στην αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο., εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Κελέτσης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακίωτης, καθώς και ο σύμβουλος της Οργάνωσης Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ