21 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η εορτή του Αγίου Μαρτίνου Επισκόπου της φραγκικής πόλης Tours στις Βρυξέλλες

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στην Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours στον Δήμο του St. Gilles των Βρυξελλών, με την ευκαιρία της εορτής του συμπροστάτου και συνεφόρου της Ενορίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας απηύθυνε την πατρική του θεολογική διδαχή προς το εκκλησίασμα αναλύοντας τα υψηλά διδάγματα της ευαγγελικής περικοπής, αλλά και περί του εορτάζοντα αγίου. Ο Όσιος Μαρτίνος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Από νεαρή ηλικία είχε αρχίσει την κατήχηση στο λόγο του Κυρίου. Στα 15 χρόνια του κατατάχθηκε στο στρατό, όπου υπηρέτησε τους βασιλιάδες Κωνσταντίνο και Ιουλιανό. Όταν βαπτίστηκε ο Μαρτίνος πήγε στον Άγιο Ιλάριο, επίσκοπο της Ποατιέρ της Γαλλίας. Αφού απέκτησε την κατάλληλη παιδεία, έγινε κληρικός και στη συνέχεια επίσκοπος στην Τούρ. Διακρίθηκε για τον Άγιο βίο του και τις σπουδαίες υπηρεσίες που πρόσφερε στο ποίμνιό του. Φρόντισε για την κατήχηση των γύρω ανθρώπων. Ήταν πολύ αγαπητός γι’ αυτό και είχε ογδόντα μαθητές, τους οποίους χρησιμοποιούσε στα έργα του και στην διδασκαλία του. Αρρώστησε και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο σε ηλικία 81 ετών.

Προ του Δι’ ευχών ο Σεβασμιώτατος  συνεχάρη τον ιερέα και διάκονο της Ενορίας για το έργο που επιτελούν, ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες πρεσβυτέρους και διακόνους με επικεφαλής τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο πατέρα Φιλάδελφο Καφαλή. Ευχαρίστησε προπαντός τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, βοηθό επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ