18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οργή του Πατριάρχη και της Συνόδου εναντίον του Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ

Του Θεοδώρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ    

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη και Τετάρτη 19 και 20 Οκτωβρίου, έγινε αποδέκτης οργισμένης  επίκρισης τόσο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και από τα μέλη της Συνόδου τα οποία με ομόφωνη ομαιχμία καταφέρθηκαν εναντίον του για την ανάμειξή του στα εσωτερικά θέματα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε αναδείξει το θέμα στις 11 Οκτωβρίου 2021. Είχαμε γράψει χαρακτηριστικά πως «η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας καταγγέλλει τον Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ για ‘αντικανονική και ανάδελφο συμπεριφορά’, διότι ‘είναι ο μοναδικός μάρτυς υπερασπίσεως αντιδίκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (Consolidated Trust) σε δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νοτίου Ουαλίας’», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο επίσημο ανακοινωθέν της.

Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη σύναξη των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και «αποφασίστηκε ομοφώνως να προετοιμαστεί κανονικός φάκελος προς υποβολή στον Παναγιώτατο και εξέταση από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την προάσπιση του δικαίου και την προστασία της τοπικής εν Αυστραλία Εκκλησίας».

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ αυτή την περίοδο είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ όπως ήδη έχει γράψει ο «Ε.Κ.» θα είναι μέλος της επίσημης συνοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την εν Αμερική επίσκεψή του, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο 23 Οκτωβρίου.

Ο Πατριάρχης έβγαλε από την αίθουσα της Συνόδου το Γραφείο, δηλαδή τον Αρχιγραμματέα και τον υπογραμματέα κι έφερε το θέμα του Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ προς συζήτηση παρόντος του ιδίου καθότι όπως ήδη σημειώσαμε αυτή την περίοδο είναι συνοδικός πάρεδρος. Ο Πατριάρχης καταφέρθηκε με έντονο ύφος εναντίον του  κ. Ιωσήφ απαριθμώντας τις ενέργειές του σε βάρος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του οικείου ποιμενάρχη της, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στη συνέχεια όλα τα μέλη της Συνόδου μίλησαν επίσης σε έντονο επικριτικό ύφος εναντίον του Μητροπολίτη Ιωσήφ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» έλεγε ότι ασχολείται με την ψυχή του και δεν ασχολείται με την Αυστραλία, πλην όμως δεν έπεισε ούτε τον Πατριάρχη, ούτε τα μέλη της Συνόδου.

Του υποδείχθηκε συνοδικώς να υποσχεθεί ότι του λοιπού δεν θα αναμειχθεί στα εκκλησιαστικά ζητήματα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, πράγμα που έκανε, ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», του διεμηνύθη αρμοδίως πως εάν υπάρξει καινούργια καταγγελία από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας σε βάρος του το Πατριαρχείο μπορεί να φτάσει ακόμα και στην έσχατη τιμωρία της καθαίρεσης.

Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ με καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως ιερεύς και εν συνεχεία ως βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο Αριανζού στην Αυστραλία επί ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2003 και στη συνέχεια εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας από όπου παραιτήθηκε επίσης τον Αύγουστο του 2005. Τον Ιούνιο του 2008 εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Προικοννήσου, ενώ σήμερα υπηρετεί ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Πειραιώς.

Το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο οποίο υπήρχε η καταγγελία έγραφε τα εξής: «Επανειλημμένως έχει απασχολήσει το ευσεβές πλήρωμα της Αυστραλίας η αντικανονική και ανάδελφος συμπεριφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Πρόσφατα, με πολλή λύπη πληροφορηθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο κ. Ιωσήφ, ως μη ώφελε, είναι ο μοναδικός μάρτυς υπερασπίσεως αντιδίκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (Consolidated Trust) σε δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νοτίου Ουαλίας. Αυτό λύπησε και σκανδάλισε τον πιστό λαό του Θεού, ακόμη και αυτούς που είχαν γνωρίσει τον ειρημένο Ιεράρχη και τον είχαν σε εκτίμηση.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ χωρίς να γνωρίζει την υπόθεση και χωρίς να έχει ζητήσει ενημέρωση από τον Αρχιεπίσκοπο, όπως θα έπρεπε, προχώρησε σε μια πράξη η οποία στρέφεται εναντίον της τοπικής Εκκλησίας και η οποία παραβαίνει τους θείους και Ιερούς Κανόνες (14ος Αποστόλων, 2ος Β’ Οικουμενικής Συνόδου, 20ος Πενθέκτης, κ.ά.). Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ομοφώνως να προετοιμαστεί κανονικός φάκελος προς υποβολή στον Παναγιώτατο και εξέταση από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την προάσπιση του δικαίου και την προστασία της τοπικής εν Αυστραλία Εκκλησίας».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ