21.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τριήμερο εκδηλώσεων τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια στην Γενεύη

Το εσπέρας της Τετάρτης, 13ης Οκτωβρίου 2021, άρχισε στην πόλη της Γενεύης το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης καί τιμής της προσωπικότητος και του έργου του Πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια.

Πρώτη κατά σειράν, ήταν η προβολή του documantaire με τίτλο: «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια», του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Η προβολή έγινε στην περικαλλή αίθουσα (Salle des Abeilles) του Palais de l’Athénée. Παρέστησαν η εξοχ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος κα Λίνα Μενδώνη, η οποία για τον τριήμερο εορτασμό ήλθε στην Γενεύη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα  Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ελβετία (Βέρνη) κα Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο εν Γενεύῃ Γραφείῳ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς κ. Παναγιώτης Στουρνάρας, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στην Γενεύη κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής και αρκετοί ομογενείς. Για τον αριθμό των παρισταμένων και την άδεια εισόδου στην εκδήλωση εφαρμόσθηκαν τα εν Ελβετίᾳ ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά της διαδόσεως του κορωνοϊού.     

Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο των εν Ελλάδι και όπου γης εορτασμών της 200ετηρίδος της ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.    

Ο Ι. Καποδίστριας συνεδέθη με την Γενεύη περισσότερο από κάθε άλλη πόλη της Δ. Ευρώπης. Εγκαστάθηκε σε αυτήν για μία πενταετία (1822-1827). Το διάστημα αυτό παρακολουθούσε και ενίσχυε τον αγώνα της Ανεξαρτησίας, έχοντας ως συμμάχους τους ειλικρινείς φιλέλληνες τραπεζίτη Pictet de Rochemont και Jean Gabriel Eynard.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ