16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ιστορικό Φερίκιοϊ

Δρ Συμεών Σολταρίδης

Το 2018 η ιστορική κοινότητα της Πόλης, των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκοϊ, γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ανέγερση του ιστορικού της Ναού που σηματοδότησε την δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από αυτόν.
Διαβάζουμε στο ιστορικό σημείωμα που εξέδωσε τότε η κοινότητα, το οποίο γράφτηκε από τον ιατρό Γιώργο Πετρίδη «Πριν από ενάμιση και πλέον αιώνα σε μία -με τα τότε δεδομένα της εποχής εκείνης- απομακρυσμένη περιοχή, κατοικούσαν και εργάζονταν κατά το πλείστον αγρότες ομογενείς. Για την εκπλήρωση των θρησκευτικών των καθηκόντων, έκτισαν ναό επ΄ονόματι των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, ο οποίος απετέλεσε και την βάση ιδρύσεως μιας νέας κοινότητος αυτής του Φερίκιοϊ».
Και καταλήγει «Στη συνέχεια, ολίγον κατ ολίγον, ιδρύθηκαν σχολεία καθώς και φιλανθρωπικά κλπ ιδρύματα, σωματεία και σύνδεσμοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ρωμέικη κοινότης η οποία στο μέλλον θα προσέφερε πολλά στην Ομογένεια της Πόλεως μας».


Και πραγματικά όπως φαίνεται μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ίδρυσε σχολεία, πολιτιστικό σύλλογο με διάφορα τμήματα, κοινοτική αίθουσα, σύνδεσμο, φιλόπτωχο αδελφότητα κυριών κλπ.
Επιπλέον το 1905 ιδρύεται «φιλεκπαιδευτικός σύλλογος» ο οποίος, όπως αναφέρει ο Γιώργος Πετρίδης, περιελάμβανε στις δραστηριότητες του θεατρική παιδεία και διδασκαλία μαθημάτων για ανήλικους. Στη συνέχεια ο Μορφωτικός Σύνδεσμος δραστηριοποιήθηκε και ίδρυσε δανειστική βιβλιοθήκη και ανέβαζε επί σκηνής θεατρικές παραστάσεις. Τέλος μετά παρέλευση ετών επαναλειτούργησε με το όνομα «Μορφωτικός και Καλλιτεχνικός Σύνδεσμος Φερίκιοϊ», μέσα στον οποίο ιδρύθηκε ο «Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος» (ΕΡ.Θ.Ο ).
Αν και η κοινότητα υπέστη πληθυσμιακή συρρίκνωση εν τούτοις θεωρείται σημαντική και συνεχίζει την δράση της υπό τις ευλογίες του επόπτη της περιοχής Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, του Ιερατικώς Προϊσταμένου αρχιμανδρίτη κ. Σαμουήλ Εφφέ, της δραστήριας εφορείας της κοινότητας υπό τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Σανταλτζίδη, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα, υπό την πρόεδρο Ελένη Νιώτη. Εργάζεται δε προς δόξα Θεού και της Ομογένειας μας προσφέροντας πολιτιστική, φιλανθρωπική και κοινωνική εργασία.

Φερίκιοϊ 12/10/2021

Φωτογραφίες: Το εσωτερικό του Ναού, η κοινοτική αίθουσα και το καμπαναριό του 1923.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ