11.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Σπάρτη

Η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης διοργάνωσαν στις 01-03 Οκτωβρίου 2021, Επετειακό Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Παιδεία, Επιστήμη και Εκκλησία: Η Πελοπόννησος στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό». Το συμπόσιο διεξάχθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου Έρευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού του Μυστρά, όπου τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης ήταν ο Σχολάρχης της Π.Μ.Γ.Σ, ο κ. Δημήτριος Ζώτος.

Ο κ. Σχολάρχης, κατά την παρουσία του στο τριήμερο συμπόσιο μίλησε εμπεριστατωμένα για τη μακραίωνη ιστορία της Σχολής, την προσφορά της στην Ελληνική Παιδεία όπως και τον τρόπο λειτουργίας της στα μετά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χρόνια.

Το συμπόσιο πλαισιώθηκε με μουσικοχορευτική εκδήλωση, της οποίας τα έσοδα αφιερώθηκαν για την οικονομική ενίσχυση της Σχολής.

Κατά τη διαμονή του ο κ. Ζώτος έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο στους χώρους της Μητρόπολης, συνοδευόμενος από τον κ. Κυριάκο Πεταλίδη, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδος ΗΧΩ και εισηγητή του Συμποσίου.

Θεωρούμε καθήκον επιβεβλημένο να εκφράσουμε και δημοσίως τις ευχαριστίες μας στον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, για τη θερμή του υποδοχή και τους διοργανωτές του Συμποσίου που μας έδωσαν την ευκαιρία αλληλογνωριμίας στα πλαίσια της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης. Ειδικά τον Δήμαρχο της Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα για την αβραμιαία του φιλοξενία όπως και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Σπαρτιατικών Σπουδών κ. Αθανάσιο Βλήτα μαζί με τους συνεργάτες του για την άριστη διεξαγωγή της όλης διοργάνωσης. Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών και τον Πρόεδρο μαζί με τα μέλη του Συλλόγου των Φίλων της Μεγάλης Σχολής που έδωσαν τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο. Τέλος, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους που συνέβαλλαν στην οικονομική στήριξη της Σχολής μας διά μέσου της μουσικοχορευτικής βραδιάς που έλαβε χώρο με εξαίρετους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Χοροδρόμοι».

Ως Μεγάλη Σχολή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για παρόμοιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες με εξ Ελλάδος φορείς, οι οποίες θα διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών μας παράλληλα με το ήδη παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο το οποίο επιτελείται εδώ και 567 χρόνια.

Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ