17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μνήμη Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου Α’

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 2 0κτωβρίου από την εκδημία του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου (1914-1991).

Με αφορμή αυτή την επέτειο δημοσιεύουμε εδώ φωτογραφικό υλικό από την κηδεία του αειμνήστου Πατριάρχου, που προέρχεται από το αρχείο του θεολόγου Παναγιώτη Θούα.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 1991 

Θεία Λειτουργία υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου & στη συνέχεια ανάγνωσις Τρισαγίου υπό του τότε Μητροπολίτου Βελγίου Παντελεήμονος, παρουσία της Α.Μ. του Βασιλέως Κωνσταντίνου μετά των τέκνων αυτού.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Θούας
Φωτογραφία: Dimis Argyropoulos

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 1991

Ετελέσθη την πρωίαν Εξόδιος Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Προεδρεύοντος  της Αγίας και Ιεράς Ενδημούσης Συνόδου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Βαρθολομαίου συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ίμβρου & Τενέδου Φωτίου και Μύρων Χρυσοστόμου. 

Τελουμένης της Θ. Λειτουργίας προσήρχοντο Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών ή εκπρόσωποί των, ως και των λοιπών Χριστιανικών δογμάτων.

Άμα τω πέρατι της Θ. Λειτουργίας ετελέσθη η Εξόδιος Ακολουθία του αοιδίμου Πατριάρχου υπό του Προεδρεύοντος της Αγίας & Ιεράς Ενδημούσης Συνόδου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Βαρθολομαίου, από του Παραθρονίου χοροστατήσαντος, και συγχοροστατησάντων των μελών αυτής, επί παρουσία του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και άλλων πολλών επισήμων και του Λαού του Θεού.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Παναγιώτη Θούα.

Τον επικήδειον – τον παραθέτουμε ολόκληρο στη συνέχεια – εξεφώνησε ο Αρχιγραμματεύων της Συνόδου Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ