24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Ορθόδοξης Νεολαίας Benelux

Ι. Μητρόπολις Βελγίου

Το τριήμερο 1 – 3 Οκτωβρίου 2021 συγκεντρώθηκαν στο De Kluis – Sint Joris Weert (Leuven – Βέλγιο) 70 ορθόδοξοι νέοι μεταξύ 15 με 30 ετών από 12 διαφορετικές εθνικές καταβολές και εκ διαφόρων ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, όπως κάθε χρόνο από το 1979. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Οι κλίσεις στην χριστιανική ζωή» με ομιλητή τον ιερομόναχο Θεόφιλο Παντοκρατορινό (Άγιον Όρος).

Οι συζητήσεις, η κοινή προσευχή, η εξομολόγηση, το μοίρασμα, οι περίπατοι, η κουζίνα και άλλες δραστηριότητες οι οποίες προτάθηκαν από τους νέους έδωσαν ζωντάνια στην συνάντηση. Τρόποι προνομιακοί για να εμβαθύνουν και να μοιραστούν την πίστη και την ορθόδοξη εμπειρία τους!

Η ομιλία του πατρός Θεοφίλου επικεντρώθηκε στην αποδοχή της κλήσης στην οποία καλεί ο Θεός τον καθένα μέσα από τα βάθη της καρδίας μας και που δεν μπορεί να εμποδιστεί από τον κόσμο που θέλει να ζει όλο και περισσότερο χωρίς Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας παρεβρέθηκε στην ομιλία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία και την ομιλία του πατρός Θεοφίλου, τονίζοντας την πνευματική σπουδαιότητα της έλευσης ενός Αγιορείτη μοναχού στην συνάντηση της Ορθόδοξης Νεολαίας της Benelux και της ενθάρρυνσης που αυτή εμπνέει στην πνευματική τους πορεία. Ο Σεβασμιώτατος ενθάρρυνε τους νέους να θέσουν ερωτήσεις και να μιλήσουν στον πατέρα Θεόφιλο, όπως επίσης ενθάρρυνε όσους θα θέλανε να εξομολογηθούν, καθότι ουσιαστικό στοιχείο της χριστιανικής ζωής είναι η μετάνοια.

Οι νέοι έλαβαν τον λόγο κατά την διάρκεια των συζητήσεων που οργανώθηκαν σε διαφορετικές γλώσσες: γαλλικά, ολλανδικά και ελληνικά. Ο διάλογος με τους εισηγητές, τον ιερομόναχο Θεόφιλο Παντοκρατορινό, τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Dominique Verbeke και τον Αρχιμανδρίτη Φιλάδελφο Καφαλή, έδωσε την δυνατότητα στους νέους να εκφραστούν. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις πτυχές της χριστιανικής ζωής στον σημερινό κόσμο.

Οι ακολουθίες ήταν δυνατές στιγμές χάριτος και κοινής προσευχής. Ο αναστάσιμος εσπερινός, ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν από τον πατέρα Θεόφιλο, τον πατέρα Κωνσταντίνο Κενανίδη και τον πατέρα Ciprian Popescu και εψάλλησαν από τους νέους σε διάφορες γλώσσες. Η χορωδία των νέων υπό την διεύθυνση του πατρός Αντωνίου Ταρλίζου έδωσε μία καλλιτεχνική και πνευματική διάσταση στην κοινή προσευχή.

Η ομορφιά της συνάντησης διασφαλίστηκε επίσης από την ενεργό συμμετοχή των νέων στην ετοιμασία του φαγητού δίπλα στις πρεσβυτέρες Σάρα και Πετρούλα οι οποίες ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά σε αυτήν την διακονία.

Στο τέλος της συνάντησης ο πατήρ Θεόφιλος ευχαρίστησε τους νέους για την συμμετοχή τους και τους διαβεβαίωσε ότι το να έχει κανείς τον Χριστό στην καρδία του είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει την αναζήτηση της δικής του κλήσης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ