14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι. Μητρόπολη Ελβετίας

Την 3η Οκτωβρίου, Κυριακή Β´ Λουκά, μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Επισκόπου Αθηνών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον ιερό σταυροπηγιακό ναό του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου του εν Σαμπεζύ της Γενεύης Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου καί ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολ. Διακόνου κ. Ματθαίου Λαδά.

Στην προς τον χειροτονούμενο παραινετική προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Ελβετίας ανεφέρθη στην επί δύο και ήμισυ έτη διακονία του π. Ματθαίου εν πνεύματι ταπεινώσεως και αφοσιώσεως και απηύθυνε προς αυτόν λόγους διδαχής και επιστηριγμού, εν όψει της από υψηλότερο λυχνοστάτη θυσιαστικής προσφοράς αυτού στο γεώργιο της καθ᾽ Ελβετίαν Επαρχίας του πανιέρου Οικουμενικού Θρόνου, συνεχίζοντας εκ παραλλήλου και την υπηρεσία του στην Γραμματεία του Ορθοδόξου Κέντρου. «Με την χειροτονία του π. Ματθαίου», είπε χαρακτηριστικώς ο Σεβασμιώτατος, «και όσες, χάριτι Θεού, θα ακολουθήσουν, εμπλουτίζεται το σώμα των Ιερέων εκείνων, οι οποίοι εξυπηρετούν θυσιαστικώς το λειτουργικό πρόγραμμα παλαιών ή νεοϊδρυθεισών Ενοριών, μη δυναμένων να βαστάσουν τακτικό Εφημέριο. Στον κατάλληλο χρόνο θα αναλάβουν εφημεριακές θέσεις, οι οποίες θα δημιουργηθούν τόσο από αφυπηρετήσεις όσο και από την ίδρυση νέων Ενοριών. Οι νέες Ενορίες θα προκύψουν απο τον αναγκαίο (και ήδη αρξάμενο) επαναπροσδιορισμό των ορίων παλαιών, γεωγραφικώς μεγάλων, Ενοριών, δεδομένης και της θεαματικής αυξήσεως των πιστών της Ι. Μητροπόλεως, λόγω του σημαντικού κύματος νέων μεταναστευτικών ροών από την Γενέτειρα, κατά την τελευταία δεκαετία». Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο νέος Πρεσβύτερος προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ματθαίος Λαδάς, μετά από σπουδές Εφηρμοσμένων Μαθηματικών (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ναυτικής Μηχανολογίας και Θεολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), έλαβε, μετά διετή κύκλο σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Σαμπεζύ Γενεύης) και στα Πανεπιστήμια Γενεύης και Φριβούργου, τον μεταπτυχιακό τίτλο (Master), εκπονήσας σχετική επιστημονική εργασία.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ