20.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στην Ενορία του Molenbeek Βρυξελλών

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Molenbeek Βρυξελλών, μιάς εκ των πέντε παλαιότερων ενοριών της πόλεως των Βρυξελλών,  μετέβη την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, προκειμένου να τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Κατά τη διάρκεια του Ιερού Κηρύγματος, εγκωμιάζοντας το πρόσωπο του «μείζονος των προφητών απάντων», ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «o Πρόδρομος με την αποτομή της Κεφαλής του αποτέμνει το κεφάλι του κακού. Με τη δική του θυσία ντροπιάζει τους θύτες του. Με την δική του ταφή θάπτει τον διάβολο. Κατεβαίνοντας στον Άδη κηρύττει την έλευση του Σωτήρα και προετοιμάζει τους νεκρούς για την κοινή Ανάσταση. Το αίμα του Προδρόμου γίνεται για την Εκκλησία έμπνευση και λίπασμα στο αιώνιο δένδρο της πίστης, διότι αυτό το αίμα θα ενωθεί με το Πανάχραντο Αίμα του Σωτήρα πάνω στον Σταυρό και με το αίμα των αμέτρητων εκατομμυρίων που θα θυσιαστούν για την αλήθεια και το ήθος του Ευαγγελίου».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος ο Άγιος Βελγίου τόνισε πως «η τιμία Κεφαλή του Βαπτιστή γίνεται ο στύλος κάθε πιστού. Είναι ο θησαυρός που θεραπεύει την πτώση στην ανυπακοή, που εμπνέει για αγώνα και επίδοση σε πνευματικούς άθλους. Η τιμία Κεφαλή του Βαπτιστή γίνεται το φωτεινό αστέρι μέσα στα σκοτάδια της κάθε εποχής. Γίνεται το φως στο φάρο της Εκκλησίας. Γίνεται η παρηγοριά για κάθε πονεμένο και αδικημένο αυτού του κόσμου. Η τιμία Κεφαλή του Προδρόμου είναι ο γλυκός καρπός της Παλαιάς Διαθήκης που βγήκε με πικρό τρόπο, αλλά φέρνει όμορφα και θεραπευτικά αποτελέσματα». 

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε και εγκατέστησε τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Τιμίου Προδρόμου Molenbeek, Οικονόμο Ευστάθιο Βαμβακά, τον οποίο μαζί με την οικογένειά του καλωσόρισε στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, ευχόμενος καλή και καρποφόρα διακονία. Ο νέος κληρικός απεσπάσθη από την Ιεράν Μητρόπολιν Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον «άχρι σήμερον» εφημερεύοντα του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Φιλάδελφο Καφαλή, νύν Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, για το έργο και την προσφορά του στην Ενορία.

Τέλος, ευχαρίστησε τους συλλειτουργήσαντες ιερείς και διάκονον, τους ιεροψάλτες, όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της πανηγύρεως, καθώς και τους πιστούς ενορίτες, τους οποίους κάλεσε να γίνουν «οι εξαιρέσεις του κόσμου που θα λάμπουν με το Φώς του Χριστού, το οποίο περιβάλλει κάθε μιμητή του Βαπτιστή Ιωάννη».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ