17.9 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Παρουσίαση του βιβλίου για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας Βαρθολομαίου στο Κίεβο (ΦΩΤΟ)

Σήμερα, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο η παρουσίαση του βιβλίου «Βαρθολομαίος Α’: 30 χρόνια Πατριαρχικής Διακονίας υπό το πρίσμα της Ουκρανίας». Το «Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας» βρέθηκε στην παρουσίαση. 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε πριν τον εορτασμό της 30ετίας της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας από τους ανθρώπους – κλειδιά για την απόκτηση από τον ουκρανικό λαό Τοπικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ (Ανίσενκο) κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου είπε: «Αυτή η έκδοση έχει σκοπό να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την προσωπικότητα και την πορεία ζωής του Παναγιώτατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για τη σχέση του με την Ουκρανία και την προσωπική του δουλειά για τα καλό της ουκρανικής Ορθοδοξίας. Η επέτειος της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο είναι στις 2 Νοεμβρίου αυτό τον χρόνο, οπότε έμεινε λίγος χρόνος και -κατά την άποψή μου- η επίσκεψη για τους εορτασμούς των 30 ετών ανεξαρτησίας της Ουκρανίας μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή του εορτασμού της επετείου της ενθρόνισης του Παναγιώτατου Βαρθολομαίου στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Έξαρχος , κατά τη διάρκεια της σύνταξης της έκδοσης χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα γνωστές στην Ουκρανία – ελληνόφωνες και αγγλόφωνες- πηγές, όπως επίσης και υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μητροπολίτη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλέξανδρου (Ντραμπίνκο). Ειδικά για αυτή την έκδοση, o εξέχων Ουκρανός σχεδιαστής γραμματοσειρών, Ολεξίι Τσεκάλ, ανέπτυξε μια συμβολική γραφική σύνθεση, η οποία υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και καταδεικνύει τη συμβολική ενότητα των δύο επετείων.

Ο Επίσκοπος Μιχαήλ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο, ο οποίος με επικεφαλής τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο, από την αρχή στηρίζει και βοηθάει στην ανάπτυξη και τις δραστηριότητες του Σταυροπηγίου ενώ έχει καταβάλλει πολλές προσωπικές προσπάθειες για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει το ευρύ κοινό να εκτιμήσει τη σημασία και τη δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στο να πραγματοποιηθεί η επικείμενη επίσκεψη στο κατάλληλο (υψηλό) επίπεδο, με χαρά και ειλικρινή προσευχή στον Θεό για τον ευσεβή ουκρανικό λαό, για τη γόνιμη ανάπτυξη της Ουκρανικής Ορθοδοξίας και την ευημερία του ουκρανικού κράτους», – τόνισε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Περιάσλαβ και Βισνέβε Αλέξανδρος (Ντραμπίνκο) είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι δύο επέτειοι -30 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και 30 χρόνια από την ενθρόνιση του Παναγιώτατου Βαρθολομαίου στο Θρόνο της Αγίας Μητέρας Εκκλησίας- το ίδρυμα του «Μακαριότατου Μητροπολίτη Βολοδίμηρου» και το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο ετοίμασαν από κοινού την έκδοση του βιβλίου «Βαρθολομαίος Α’: 30 χρόνια Πατριαρχικής Διακονίας υπό το πρίσμα της Ουκρανίας».

«Με χαρά ανταποκρίθηκα στην πρωτοβουλία του Επίσκοπου Μιχαήλ, Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο, καθώς συμμετείχα στα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο», δήλωσε ο Επίσκοπος Αλέξανδρος. «30 χρόνια ανεξαρτησίας και 30 χρόνια διακονίας του Παναγιώτατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου συμπληρώνονται φέτος και για μένα προσωπικά η ανεξαρτησία -ως πολίτη της Ουκρανίας και ως ιεράρχη της Εκκλησίας, που ήθελε τη δημιουργία Τοπικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- αυτά είναι σχετικά μεταξύ τους. Με την εκκλησιαστική Εκκλησία έχω σχέση καθώς έγραψα το διδακτορικό μου για το θέμα της μετα-απολυταρχικής Ουκρανίας και όσον αφορά αυτό που συζητάμε, όταν δούλευα με έγγραφα πάντα παρατηρούσα τον σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε αυτό το θέμα» επεσήμανε ο ιεράρχης της Ουκρανικής Εκκλησίας

«Ως εκ τούτου, όντας γραμματέας του Μητροπολίτη Βολοντιμίρ (σ.σ. Σάμπονταν), γνωρίζοντας το πνευματικό του όραμα, συζητώντας μαζί του για αυτά τα θέματα, συμμετέχοντας στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη το 2008 στην Ουκρανία, συμμετέχοντας στη Σύναξη του 2008, όντας άμεσος συμμετέχων στην υπογραφή και στην παραχώρηση του Τόμου για την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία ονειρευόταν ο επικεφαλής της “Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” Βολοντίμιρ (Σαμποντάν), το δέχτηκα με χαρά και είμαι πολύ ευγνώμων στον Έξαρχο γιατί μπορεσα να βοηθήσω σε μια τέτοια, ελπίζω χρήσιμη για την κοινωνία μας έκδοση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ