14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΝΕΥΗΣ

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας, του και Προϊσταμένου του εν Σαμπεζύ Γενεύης Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Μαξίμου, ετελέσθη στον Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αποστόλου Παύλου, και σύμφωνα με την λιτή λειτουργική παράδοση της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, η Ιερά Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. 
Την πρώτη στάση ανέγνωσε, κατά την τάξιν, ο προεξάρχων Αρχιερεύς, την δεύτερη ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Τσέτσης, την δε τρίτη και τέταρτη ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Κοτρότσιος, Προϊστάμενος της Ελληνορθοδόξου Ενορίας Γενεύης. 
Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης Ελβετίας προέβη σε μια κατηχητικής υφής ομιλία, κατά την οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που έδωσαν αφορμή για την εκπόνηση του Ακαθίστου Ύμνου, όπως και μια λογοτεχνική ανάλυση του αριστουργήματος αυτού της βυζαντινής υμνογραφίας. 
Να σημειωθεί ότι, κατά μια άγραφη παράδοση που ισχύει στη Γενεύη εδώ και δεκαετίες, κυρίως προς εξυπηρέτηση των εργαζομένων, προ της Ακολουθίας του Ακαθίστου, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Τούτο συμβαίνει και κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ