18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ” ΑΠΕΣΥΡΕ ΑΝΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Η γνωστή εφημερίδα “Ορθόδοξος Τύπος” ανήρτησε δημοσίευμα αναληθές και συκοφαντικό για την Πατριαρχική Μονή Βλατάδων και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο απέσυρε μετά από επιστολή του Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη, Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
Το …ωραίο είναι ότι διευθυντής σύνταξης του ΟΤ λέει πόσο “σέβεται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως”, το οποίο η εν λόγω εφημερίδα πολεμάει λυσσαλέα. Και βέβαια δεν το ονομάζει ο διευθ. σύνταξης της εφημερίδας “Οικουμενικό”. 
Παραθέτουμε το σχετικό υλικό. 
Επιστολή Ι. Μονής Βλατάδων 
Κύριοι διαχειριστές της ιστοσελίδας, καλημέρα σας.

Aναρτήσατε πριν μερικές ώρες, όπως πληροφορηθήκαμε, στην ιστοσελίδα https://orthodoxostypos.gr/τὸ-πατριαρχεῖον-κων-λεως-ἀποσύρεται/ την οποία διαχειρίζεστε, μια δημοσίευση με τίτλο: «Τὸ Πατριαρχεῖον Κων/λεως ἀποσύρεται ἀπὸ τοὺς ἑορτασμούς!», στην οποία επικαλείστε την προ δεκαημέρου συκοφαντική ανάρτηση κάποιων ιστοσελίδων (romfea.gr και ekklisiaonline.gr), η οποία έχει απαναρτηθεί από τους εν λόγω ιστότοπους, για να βάλετε κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχου προσωπικώς, ότι δήθεν η Ιερά Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών αποσύρθηκαν από λογοτεχνικό διαγωνισμό για την επανάσταση του 1821: 

«Σύμφωνα ὅμως μὲ νεότερη ἐνημέρωση (9 Φεβρουαρίου 2021) ἡ Σταυροπηγιακὴ Ἱερὰ Μονὴ Βλατάδων καὶ τὸ Πατριαρχικὸ Ἵδρυμα Πατερικῶν Μελετῶν, ἔπειτα ἀπὸ ἀπόφαση τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, στὸ ὁποῖο ὑπάγονται, περὶ μὴ συμμετοχῆς του σὲ καμία ἐπετειακὴ ἐκδήλωση γιὰ τὴ συμπλήρωση 200ων χρόνων ἀπὸ τὴν Ἐπανάσταση τοῦ 1821, ἀποσύρθηκαν ἀπὸ τὸν Διαγωνισμό».
Επειδή το όλο δημοσίευμα είναι παντελώς αναληθές και συκοφαντικό εις βάρος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και προσβλητικό κατά του Θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου, καθώς δεν έχει ποτέ συμφωνηθεί κανενός είδους συνεργασία από μέρους της Μονής ή του Ιδρύματος ούτε με τη σελίδα apostaktirio.gr ούτε με τον Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης», στη σελίδα μάλιστα του οποίου δεν υπάρχει καμία ανάρτηση για τον εν λόγω διαγωνισμό, ούτε και έχει υπάρξει καμία απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σας καλούμε να απαναρτήσετε πάραυτα τη δημοσίευσή σας. Ειδάλλως, η Ιερά Μονή δε και το Πατριαρχικό Ίδρυμα επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους. 
Εκ μέρους της Ιεράς Μονής και του Πατριαρχικού Ιδρύματος, 
Καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης 
Διευθυντής Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών 
Απάντηση “Ο.Τ.” 
Ελλογιμώτατε κ. Καθηγητά, 
βεβαίως και θα αποσύρουμε άμεσα την αναδημοσίευση και για καλύτερη πληροφόρηση του αναγνωστικού κοινού συντόμως θα αναρτήσουμε και την διάψευση που μας αποστείλατε. 
Δεν υπήρξε καμία κακή πρόθεση, καθώς η ανάρτηση είχε προγραμματισθεί προτού γίνει γνωστή οποιαδήποτε διάψευση. 
Παρ’ όλα αυτά ζητούμε συγγνώμη για το λάθος. 
Εμείς πάντοτε σεβόμασταν και σεβόμαστε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και γι’ αυτό η όποια καλόπιστη κριτική εδράζεται πάντοτε σε θεολογικά και εκκλησιαστικά επιχειρήματα επειδή πηγάζει από την ειλικρινή μας αγάπη γι’ αυτό. 
Χαιρόμαστε που το Πατριαρχείο θα συμμετάσχει σε εορτασμούς για τα 200 έτη της Ελληνικής Επαναστάσεως. 
Καλή Αγία Μεγάλη Τεσσαρακοστή! 
Μετά τιμής

Γ. Τραμπούλης 

Διευθυντής Συντάξεως «Ο.Τ.»

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ