24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία των Προκαθημένων των Εκκλησιών Κύπρου και Ουκρανίας


Κατόπιν προηγουμένης συνεννοήσεως, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εξέφρασε εκ μέρους του ιδίου και του πληρώματος της Τοπικής Εκκλησίας την ευγνωμοσύνη του για τον συντονισμό της Εκκλησίας της Κύπρου με τις Τοπικές Εκκλησίες που έχουν αναγνωρίσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Χαιρόμαστε όλοι για την εγκαθίδρυση της πληρότητας της προσευχής και της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών μας», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος. Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2016 και στη θερμή συνάντησή του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι όλες οι νεώτερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έχουν λάβει την Αυτοκεφαλία τους με αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί με αντίστοιχους Τόμους. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητεί ο οποιοσδήποτε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και οι άλλες Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Εκκλησίας, οφείλουν να αποδεχθούν το γεγονός ότι στην Ουκρανική Εκκλησία έχει χορηγηθεί ο Τόμος και ότι αυτή συμπεριλαμβάνεται στα Δίπτυχα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. «Μνημονεύομε το ιερό σας όνομα κατά τη Θεία Λειτουργία μαζί με τα ονόματα των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αμέσως μετά τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας, και σας ευχόμαστε, αγαπημένε αδελφέ, καλή επιτυχία στη διακονία σας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσκάλεσε επίσης τον Μητροπολίτη Επιφάνιο να πραγματοποιήσει ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου. «Όλες οι χώρες βρίσκονται τώρα σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας, αλλά σας ζητώ, Μακαριώτατε, να ενθυμείσθε αυτήν την πρόσκληση. Θα χαρούμε να σας υποδεχθούμε στην Κύπρο και να συλλειτουργήσουμε», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου.

Με τη σειρά του, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μίλησε για τις τρέχουσες συνθήκες στην Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας, για τη στάση της κοινωνίας και του κράτους και για τις σχέσεις με άλλες θρησκευτικές κοινότητες. «Η ουκρανική κοινωνία χάρηκε πολύ όταν πληροφορήθηκε ότι εσείς, Μακαριώτατε, αρχίσατε να μνημονεύετε στα Δίπτυχα το όνομα του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, γεγονός που μαρτυρεί την πλήρη κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Η είδηση αυτή καλύφθηκε ευρέως από όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλοι όσοι επικοινώνησαν μαζί μου αυτές τις ημέρες συνεχάρησαν την Εκκλησία μας για αυτήν την εξέλιξη και σας ευχαριστούν θερμά, Μακαριώτατε», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ταχεία ανάρρωση και καλή υγεία, μακρά και ευλογημένη διακονία, και ειρήνη και ευημερία στον φιλόθεο Ορθόδοξο λαό της Κύπρου. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχαρίστησε για τις ευχές και αντευχήθηκε κάθε καλό στον Προκαθήμενο και στην Εκκλησία της Ουκρανίας και σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας 


Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ