25.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με σημερινή ανακοίνωσή του το Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών της Μητροπόλεως Πειραιώς επιτίθεται στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, επειδή αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Στο εν λόγω κείμενο ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ χαρακτηρίζει «άστοχη αυτή την ενέργεια του Mακ. κ. Χρυσοστόμου» και θεωρεί πως «ενέχει και άλλες σοβαρές εθνικές παραμέτρους, τις οποίες, όπως φαίνεται, δεν τις «ζύγισε» καλά ο Μακαριώτατος». 
Η ανακοίνωση κλείνει «εκφράζοντας την πεποίθηση πως η βεβιασμένη, αντικανονική και εθνικά επιβλαβής αυτή ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, είναι προϊόν πίεσης από διεθνή κέντρα, τα οποία θέλουν μια Ορθοδοξία αποδυναμωμένη, διαιρεμένη, διχασμένη και ανίσχυρη να επιτελέσει την υψηλή σωστική της αποστολή στον Ορθόδοξο κόσμο. Μια Ορθοδοξία, η οποία δεν θα στέκεται σοβαρό εμπόδιο στα σύγχρονα τεκταινόμενα και τις σκοτεινές επιδιώξεις της διεθνούς διπλωματίας και πολιτικής, τουτ’ έστιν, της ολοκληρώσεως των επιδιώξεων της Νέας Τάξεως Πραγμάτων. Παρακαλούμε τον Μακαριώτατο, έχοντας επίγνωση της υψηλής του εκκλησιαστικής αποστολής, να ανακαλέσει πάραυτα την απόφασή του αυτή, η οποία, όχι μόνο δεν θα ωφελήσει την Ορθοδοξία, όπως ισχυρίζεται, αλλά θα γίνει πρόξενος πολλών δεινών!» 
Εν ποία εξουσία ο Πειραιώς Σεραφείμ ασκεί τέτοια κριτική στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου; Θα πει κανείς ότι τα συνηθίζει κάτι τέτοια ο άγιος Πειραιώς. Αλλά εδώ πάει παρά πέρα όταν κάνει λόγο για «εθνικά επιβλαβή ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου που είναι προϊόν πίεσης από διεθνή κέντρα»
Κατηγορεί, δηλ., ο Πειραιώς τον Κύπρου Χρυσόστομο για επιπολαιότητα στο Κυπριακό; Και τον θεωρεί οιονεί αχυράνθρωπο «διεθνών κέντρων» και στο τέλος …απειλεί ότι έρχονται πολλά δεινά λόγω της απόφασης του Κύπρου να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας; Αυτά, Δεσπότη μου, άγιε Πειραιώς, – με το θάρρος της πολυχρόνιας γνωριμίας μας – είναι αστεία πράγματα. 

Γράφετε ακόμα ότι «το ουκρανικό Αυτοκέφαλο προωθήθηκε και επιβλήθηκε για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικοί και στρατηγικοί στόχοι των δυτικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα των Η.Π.Α., η οποία επιδιώκει να αποσπάσει ολοκληρωτικά, (πολιτικά, οικονομικά και εκκλησιαστικά), την Ουκρανία από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας». 
Το ότι οι Ουκρανοί – στην πλειοψηφία τους, τουλάχιστον – θέλουν να απογαλακτιστούν από την «μαμά» Ρωσία, δεν σας λέει κάτι; Και επιτέλους γιατί να έχει εκκλησιαστική σφαίρα επιρροής η Ρωσία σε ένα ανεξάρτητο, πλέον, κράτος, όπως η Ουκρανία; 
Αν κάποιους στην Ελλάδα τους ενοχλεί η όποια πολιτική των Η.Π.Α. στην Ουκρανία, εμάς μας ενοχλεί η αντίστοιχη ρωσική πολιτική. Όσο η Ουκρανική Αυτοκεφαλία είναι προϊόν πίεσης της Δύσης, άλλο τόσο είναι και της «Αγίας» Ρωσίας, η οποία σπαράζει και αφρίζει όταν κάποια Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία αναγνωρίζει την Ουκρανία. 
Η πολιτική της Ρωσίας στην αναχαίτιση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου είναι απολύτως κομμουνιστική. Αυτό δεν μπορεί να μην το βλέπει ο ευφυής άγιος Πειραιώς. Αλλά δεν μπορεί να καταπιεί, κατά πως φαίνεται, ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. 
Ελπίζω πως δεν θα μιμηθεί τον άγιο Ταμασού και δεν θα φορέσει λευκό επανωκαλύμμαυχο…
Καλό θα ήταν, επίσης, να μη μιλάει για «Πανορθόδοξο Σύνοδο» ο άγιος Πειραιώς, μιας και πολέμησε λυσσαλέα την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. 
Εκτός και εννοεί μία Πανορθόδοξη που θα συγκαλέσει εκείνος, με τις δικές του προδιαγραφές.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ