16.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

H Θεολογική Σχολή του Μονάχου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΚΡΗΤΗΣ 
Δελτίο Τύπου 
Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, άρχισαν οι εργασίες του Θεολογικού Σεμιναρίου, το οποίο διοργανώνει η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Μονάχου της Γερμανίας, σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ). 
Υπεύθυνος για τη διοργάνωση του παρόντος Σεμιναρίου είναι ο Δρ Αθανάσιος Βλέτσης, Καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Μονάχου και ως θεματολογία του έχει τη μελέτη των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κορυφαίου εκκλησιαστικού γεγονότος που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος (Ιούνιος 2016).
Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς χαιρέτισε τους συμμετέχοντες εξαίροντας τη σημασία του διαλόγου, και κάνοντας εκτενή αναφορά στην Εγκύκλιο της Συνόδου τόνισε την αποστολή της Εκκλησίας μέσα σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο Δρ Ζορμπάς αναφέρθηκε στην επισήμανση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ κατά την Γ΄ Σύναξη των Εταίρων της ΟΑΚ (2-10-2018), ότι η Εγκύκλιος αποτελεί «οδικό χάρτη διά το μέλλον της Ακαδημίας». 

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Μονάχου, κ. Κώστας Νικολακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία του Σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιείται στους χώρους της Ακαδημίας, αλλά και στην Κρήτη με την μεγάλη εκκλησιαστική παράδοση. 
Η επιστημονική συνεργάτιδα της Ακαδημίας, Αικατερίνη Καρκαλά, παρουσίασε μέσω προβολής αρχειακού υλικού την ιστορία και τις δράσεις της ΟΑΚ, τονίζοντας τις ιδιαίτερες σχέσεις του Ιδρύματος με αντίστοιχα Ιδρύματα της Γερμανίας, με σκοπό την αλληλογνωριμία και την καταλλαγή και αναφέροντας το γενικότερο επιστημονικό έργο της ΟΑΚ, με έμφαση στον θεολογικό διάλογο που πραγματοποιείται σε οικουμενικό επίπεδο. 
Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στην παρακείμενη Ιερά Μονή Γωνιάς, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα Φαλάσσαρνα και το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας στα Νωπήγεια. Επίσης, επισκέφθηκαν το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τονίζοντας πως: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη επινεύσει και ακοίμητη φροντίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, αποτελεί κορυφαίο εκκλησιαστικό και ιστορικό γεγονός μείζονος σημασίας και σπουδαιότητας των τελευταίων αιώνων. Η μη συμμετοχή κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, για λόγους μη έχοντες σχέση με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στέρησε την ιστορική ευκαιρία από την Ορθόδοξη Εκκλησία να απευθύνει μήνυμα ενότητας στον Χριστιανικό ως και τον λοιπό κόσμο, σε εποχές όπου η Ορθόδοξος Εκκλησία σε πολλά μέρη της γης μοιάζει να βρίσκεται υπό διωγμόν. Τον συντονισμό αυτό των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών κληροδότησαν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες ως και οι αιώνες εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όσοι αμφισβητούν το προνόμιο αυτό πληγώνουν την ενότητα της Εκκλησίας». 
Μετά το επίσημο Δείπνο που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου προς τους συμμετέχοντες, ακολούθησε συζήτηση με τους φοιτητές και εκ μέρους των συμμετεχόντων ευχαρίστησε για τη φιλοξενία ο Καθηγητής κ. Νικολακόπουλος, όπως και ο καθηγητής κ. Bertam Stubenrauch από την Ευαγγελική Σχολή. 
Οι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν Ιερές Μονές, να επισκεφθούν τις τοπικές Μητροπόλεις, αλλά και να θαυμάσουν αξιοθέατα της περιοχής. 
Μεταξύ των Καθηγητών που θα διδάξουν κατά τις εργασίες του Σεμιναρίου είναι ο Δρ Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Γκρατς (Αυστρία) και ο Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, πρ. Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ