17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΜΝΗΜΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση στη μνήμη του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού Χαρκιανάκη, πραγματοποιήθηκε απόψε (30-5-2019) στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία του νεοεκλεγέντος  Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Θρησκευμάτων, Μάρκου Μπόλαρη. 

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένους και Αντιπρόεδρος της ΠΑΕΑΚ, Καθηγητής κ. Απόστολος Μπουρνέλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής
του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας  Στυλιανού, υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. 
Ακολούθησαν χαιρετισμοί: 
α. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Μεθόδιος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.
β. Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΑΕΑΚ. 
γ. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου,
Καστελλίου & Βιάννου κ. Ανδρέας, Πρόεδρος της
Διοικούσης Επιτροπής της ΠΑΕΑΚ, Καθηγητής
Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
δ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Ν. Παπαδογιάννης, Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αναστάσιμους Ύμνους απέδωσε η χορωδία της ΠΑΕΑΚ.



Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο μίλησαν οι: 
– Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος της
Ιεράς Μονής Ιβήρων, ο οποίος μίλησε για τον αοίδιμο Αυστραλίας Στυλιανό, την προσωπικότητά του, με βάση τα βιώματα της προσωπικής συναναστροφής τους.
– Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής
Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος εστίασε σε διακειμενικά στοιχεία στην ποίηση του μακαριστού Αυστραλίας, με έμφαση στην ξενιτεία.
– Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής
ΠΑΕΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές απηχήσεις, στο Λειτουργικό βίωμα των συγκεντρωτικών ποιητικών εκδόσεων «Εν γη αλλοτρία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ», του αοιδίμου Πρωθιεράρχη.
Ακούστηκε, επίσης, ένα  ποίημα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου, μελοποιημένο από τον Μιχαήλ Στρουμπάκη, Επίκουρο Καθηγητή ΠΑΕΑΚ. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος επισήμανε: 
“Δεν τιμούμε ένα τυχαίο πρόσωπο. Τιμούμε έναν διακεκριμένο ποιμένα, έναν χαρισματικό ιεράρχη, που ενέπνευσε νέους και σφυρηλάτησε την πίστη τους. Τίμησε την καταγωγή του, διέσωσε την πολιτισμική μας ταυτότητα και ανέδειξε το μεγαλείο της Κρήτης στην πέμπτη ήπειρο. Η ζωή θα συνεχίσει τον ανήφορο, όσο κι αν κάποιοι πρόδωσαν το φως!”
Ο κ. Μακάριος μίλησε με λόγο μεστό και συνάμα λυρικό για το πρόσωπο και την πολυεπίπεδη προσφορά του αοιδίμου προκατόχου του κυρού Στυλιανού, εξαίροντας το έργο του επίλεκτου αυτού μέλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευχαρίστησε επίσης και εξ ονόματος των συνεπισκόπων του στην Αυστραλία του κλήρου και του λαού τους οργανωτές της εκδηλώσεως για την τιμή στον άμεσο προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

Ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι:

“Η θέση που ανατέθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο έχει μεγάλη ευθύνη και το σκάφος είναι μεγάλο, μία μεγάλη ήπειρος. Τον συνοδεύουν οι ευχές μας”. 

Ο κ. Μπόλαρης παρέδωσε στον νέο Αρχιεπίσκοπο το διπλωματικό του διαβατήριο που εκδόθηκε σήμερα.
Για μία “χαρισματική προσωπικότητα”, έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, μιλώντας για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά δώρων προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, τόσο από μέρους των Διδασκόντων και Διοικητικών υπαλλήλων της ΠΑΕΑΚ, όσο και από μέρους του Συλλόγου των φοιτητών της.
Να σημειωθεί ότι προ της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος είχε προσκληθεί από την συνεδριάζουσα Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης σε επίσημο γεύμα στο μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. 
Η συνάντηση του νέου Αρχιεπισκόπου με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου διεξήχθη σε κλίμα συγκινήσεως, φιλαδελφίας και αγάπης. Οι Αρχιερείς ευχήθηκαν στο νέο ποιμενάρχη της πέμπτης Ηπείρου καλή ποιμαντορία και εξέφρασαν την υπερηφάνειά τους που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενεπιστεύθη μία τόσο υψηλή έπαλξη σε ένα κληρικό που υπηρέτησε την Εκκλησία της Κρήτης για 25 περίπου χρόνια.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ